Etter uavhengigheten

Øst-Timor har en tung gjenoppbygging foran seg, med store forventninger å innfri. Men det går riktig vei: forventet levealder, lesekyndighet og BNP per innbygger øker. I juli er det valg til nasjonalforsamlingen i landet.

Øst-Timor kalles ofte et knøttlite land, men det er større enn Libanon og Jamaica, og folketallet (1,2 millioner) er det samme som i Kypros og Estland. Også økonomien undervurderes. Landet omtales som «det fattigste i Asia», trass i milliardinntekter fra olje- og gassutvinning. I 2011 tilbød Øst-Timor seg til og med å kjøpe deler av den portugisiske statsgjelden.

I april valgte Øst-Timor sin tredje president. Etter uavhengigheten i 2002 tok Xanana Gusmão over roret. Motstandslederen Gusmão, «Øst-Timors Nelson Mandela», er i dag statsminister. Etter José Ramos-Horta (Nobels fredspris i 1996) ble den tidligere geriljakjemperen José Maria de Vasconcelos valgt i 2007 med 61 prosent av stemmene, mot Francisco «Lú-Olo» Guterres fra den tidligere frigjøringsbevegelsen Fretilin. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Default thumbnail
Forrige sak

Hvem eier Nefertiti?

Default thumbnail
Neste sak

Ecuadors tunge miljøkamp

Andre saker om Indonesia

0 kr 0