Etter uavhengigheten

Øst-Timor har en tung gjenoppbygging foran seg, med store forventninger å innfri. Men det går riktig vei: forventet levealder, lesekyndighet og BNP per innbygger øker. I juli er det valg til nasjonalforsamlingen i landet.

Øst-Timor kalles ofte et knøttlite land, men det er større enn Libanon og Jamaica, og folketallet (1,2 millioner) er det samme som i Kypros og Estland. Også økonomien undervurderes. Landet omtales som «det fattigste i Asia», trass i milliardinntekter fra olje- og gassutvinning. I 2011 tilbød Øst-Timor seg til og med å kjøpe deler av den portugisiske statsgjelden.

I april valgte Øst-Timor sin tredje president. Etter uavhengigheten i 2002 tok Xanana Gusmão over roret. Motstandslederen Gusmão, «Øst-Timors Nelson Mandela», er i dag statsminister. Etter José Ramos-Horta (Nobels fredspris i 1996) ble den tidligere geriljakjemperen José Maria de Vasconcelos valgt i 2007 med 61 prosent av stemmene, mot Francisco «Lú-Olo» Guterres fra den tidligere frigjøringsbevegelsen Fretilin. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Hvem eier Nefertiti?

Neste sak

Ecuadors tunge miljøkamp

Mer Indonesia

Vestlige plastproblemer i Sørøst-Asia

Mens vestlige forbrukere oppfordres til å levere plastavfall til resirkulering, har mye av plasten havnet i grøfter og på bål i Sørøst-Asia etter at Kina stanset importen i 2018. Nå har mottakerlandene gått lei og ber avsenderne finne en reell løsning på plastproblemet.

Indonesia valgte demokrati

I en tid med økende islamistisk intoleranse i landet med flest muslimer i verden, ble Indonesias reformvennlige president Jokowi gjenvalgt i april. Prisen var å alliere seg med de konservative som i fjor fikk kastet guvernøren i Jakarta for blasfemi.

Skjebnetid for det tolerante Indonesia

I mai ble guvernøren i Jakarta fengslet for blasfemi. På et bakteppe av korrupsjon og økende ulikheter truer en streng islam importert fra Saudi-Arabia landets tradisjonelt tolerante islam.

Taushet og tabu i Indonesia

I 1965 massakrerte den indonesiske hæren flere hundretusen kommunister og påståtte sympatisører. Femti år etter kjemper de overlevende og pårørende for rettferdighet.

«Vi er et demokrati. Punktum»

I begynnelsen av oktober drepte indonesisk politi fem påståtte terrorister på Sumatra. Drapene fikk større oppmerksomhet i internasjonale medier enn fjorårets valg der president Susilo Bambang Yudhoyono ble gjenvalgt. Med valget tok Indonesia nok et steg vekk fra islamismen, samtidig som det styrket landets historiske kompromiss mellom sekularisme og islam.

0 kr 0