Etter uavhengigheten

Øst-Timor har en tung gjenoppbygging foran seg, med store forventninger å innfri. Men det går riktig vei: forventet levealder, lesekyndighet og BNP per innbygger øker. I juli er det valg til nasjonalforsamlingen i landet.

Øst-Timor kalles ofte et knøttlite land, men det er større enn Libanon og Jamaica, og folketallet (1,2 millioner) er det samme som i Kypros og Estland. Også økonomien undervurderes. Landet omtales som «det fattigste i Asia», trass i milliardinntekter fra olje- og gassutvinning. I 2011 tilbød Øst-Timor seg til og med å kjøpe deler av den portugisiske statsgjelden.

I april valgte Øst-Timor sin tredje president. Etter uavhengigheten i 2002 tok Xanana Gusmão over roret. Motstandslederen Gusmão, «Øst-Timors Nelson Mandela», er i dag statsminister. Etter José Ramos-Horta (Nobels fredspris i 1996) ble den tidligere geriljakjemperen José Maria de Vasconcelos valgt i 2007 med 61 prosent av stemmene, mot Francisco «Lú-Olo» Guterres fra den tidligere frigjøringsbevegelsen Fretilin. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0