Rio gjør seg klar for OL

La den private sektors dyriske vesen brøle,» anbefalte The Economist nylig Brasils president Dilma Rouseff for å få fart på landets økonomi. Dette brølet kan allerede høres høyt og tydelig i Rios boligmarked, som har fått en solid opptur i forberedelsene til VM i fotball og OL.

Hver kveld dirrer Brasils tv-tittere i takt med krumspringene i «Avenida Brasil», en såpeopera som i seks måneder har satt brunetten Rita opp mot sin blonde svigermor, Carminha. Rita vokste opp i den fattige utkanten av Rio hvor hun ble forlatt som spedbarn av Carminha som solgte farens hus etter at han omkom på motorveien Avenida Brasil, selve symbolet på dette todelte landet. Bak denne enkle intrigen utspiller det seg en ganske annen historie: «Det er en psykologisk forberedelse for middelklassen i de pene strøkene sør i Rio på at de snart må flytte nordover,» sier Eduardo Granja Coutinho, professor i kommunikasjon ved Universidade Federal do Rio de Janeiro. Ifølge ham skjuler den populære tv-serien et annet, mindre virtuelt fenomen: En voldsom prisstigning som får Rio til å ligne et gigantisk Monopol-spill. En av kjenningsmelodiene i serien er «Meu Lugar», min bolig.

Bolig er det store samtaleemnet i Rio for tiden. På stranda, bussene og restaurantene snakker de ikke om annet. Over flere år har spekulasjonsfeberen gradvis sendt prisene i været og økt presset på innbyggerne i Rio, som må bruke stadig mer av inntektene sine på bolig. Fra januar 2008 til juli 2012 steg boligprisene med 380 prosent, og leieprisene med 108 prosent. Innbyggere med dårlig økonomi vurderer nå å flytte til bydeler de aldri har vært i, nemlig favelaene som myndighetene forsøker å «pasifisere» før VM i fotball i 2014 og OL i 2016. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Den jamaicanske drømmen

Neste sak

Kommunist med et menneskelig ansikt

Mer Latin-Amerika

0 kr 0