Forsmaken på Europas framtid

I en årrekke har Napoli hatt et janusansikt, en kulturhovedstad med en sterk arbeiderbevegelse, men også mafiaens by. Arbeidsledigheten for unge har nå nådd 47 prosent, over 75 000 arbeidsplasser har forsvunnet og solidariteten smuldrer opp. Den økonomiske krisen har gjort Napoli til en tikkende bombe, preget av korrupsjon og organisert kriminalitet. En forsmak på framtiden for resten av Europa?

Ifølge legenden slo ridderne Osso, Mastrosso og Carcagnosso fra spanske Toledo seg ned på en av de små egadiske øyene nord for Sicilia i 1400. Ridderne med bånd til frimurerlosjen La Gardu--a grunnla her tre mafiaer: sicilianske Cosa Nostra, kalabriske ‘Ndrangheta og napolitanske Camorra. En triade Sør-Italia fremdeles sliter med. Du kan forstå forbløffelsen da statuen Ridderen fra Toledo, laget av den sørafrikanske billedhoggeren William Kentridge, ble avduket foran den nye metrostasjonen Toledo i sentrum av Napoli. Ikke akkurat en taktfull referanse til Camorraen, denne «staten i staten» som bystyret, ledet av den tidligere dommeren Luigi De Magistris, ønsker å utrydde.

Det er uklart om det var en spøk, en tabbe eller et bevisst valg fra kunstnerens side, men den er en perfekt metafor for Napolis motsetninger. Byen forsøker å bedre sitt image som provinshovedstad med investeringer i kultur og offentlig sektor. De nye metrostasjonene på linjene som går fra sentrum til noen av Europas mest voldelige forsteder, er fulle av kunstverk og blant de flotteste på kontinentet. Men byen hjemsøkes av gamle plager. Drapet på en gudfar på byens strand sist sommer, utløste en gjengkrig om kontrollen over narkohandelen. Daglig drepes og såres mange unge i den nordlige forstaden Scampia. Med en arbeidsledighet blant unge på 47 prosent, ifølge det nasjonale statistikkbyrået Istat, er situasjonen på bristepunktet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

En reise i Schengens utkant

Neste sak

Kurdistans grenser

Mer Italia

0 kr 0