Brutaliteten bak bøkene

Sjefene hylles av Hollywood. Skjermene er glatte og fargene skarpe. Men bak den digitale økonomiens immaterielle, horisontale og kreative fasade skjuler det seg en brutal fysisk bakside. I Amazons gigantiske fabrikker drives datastyrte mennesker til randen av sammenbrudd.

Irmgard Schulz tar blikket vekk fra plakatene til det tyske fagforbundet Ver.di som er stiftet opp på veggen i møterommet, reiser seg og tar ordet. «I Japan,» sier hun, «har Amazon nylig ansatt geiter til å beite rundt et av lagrene. Selskapet har gitt dem samme navneskilt som vi har rundt halsen, med navn, bilde og strekkode.» Jeg er på det ukentlige møtet til Amazon-ansatte i den tyske byen Bad Hersfeld (Hessen). Med geiteeksempelet oppsummerer spedisjonsmedarbeideren Schulz arbeidsfilosofien til den multinasjonale nettbutikken, der kundene med få tastetrykk kan kjøpe en skurekost, Marcel Prousts samlede verker eller en jordfreser, og få alt levert innen 24 timer.

Amazon har 100 000 ansatte fordelt på 89 distribusjonssentere verden over med et samlet lagerareal på nesten sju millioner kvadratmeter. På under tjue år har selskapet blitt ledende i den digitale økonomien, sammen med Apple, Google og Facebook. Siden Amazon gikk på børs i 1997, har omsetningen skutt til værs, til 62 milliarder dollar i 2012. Amazons grunnlegger og administrerende direktør, den maniske libertarianeren Jeff Bezos, portretteres villig vekk i avisene, spesielt etter at han i august 2013 kjøpte tradisjonsrike Washington Post for 250 millioner dollar – en prosent av hans personlige formue. Amazons økonomiske suksess får definitivt mer spalteplass enn arbeidsforholdene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Somalisk terrorisme, kenyansk krise

Default thumbnail
Neste sak

Djevelen i musikken

Andre saker om Arbeid

«Vi holder deg i live»

31 prosent av amerikanske arbeidstakere har en såkalt ufaglært jobb. Jobbene er slitsomme, monotone og elendig

Skyld på roboten

Siden begynnelsen av 2010-tallet har en stri strøm av rapporter spådd at minst en tredjedel av

En verden på autopilot

Teknologiene som skulle frigjøre og avlaste oss gjør oss gradvis til slaver, argumenterer Bernard Stiegler i

ILOs tvetydige strategi

Farlige forbindelser mellom Den internasjonale arbeidsorganisasjonen og de internasjonale finansinstitusjonene.
Hvert 15. sekund dør en arbeider av

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.