Forbud for fall

Washington har lenge påtvunget sin narkotikapolitikk på resten av verden, nemlig krig, men helst på andres territorier. Nå begynner konsensusen å slå sprekker.

februar 2014

«Krigen mot narkotika har feilet,» skrev British Medical Journal på nettsidene sine 30. september i fjor da de publiserte en rapport som levner liten tvil: forbudspolitikken – uløselig knyttet til den amerikanske presidenten Richard Nixon, som 17. juli 1971 forfremmet narkotika til «samfunnsfiende nummer én» – har ikke holdt det den lovet. Mellom 1990 og 2010 falt snittprisen på opiater og kokain med 74 og 51 prosent, hvis man justerer for inflasjon og renheten på stoffene. Er tiden inne for å vurdere en annen metode for å bekjempe narkoproblemene, slik de amerikanske delstatene Colorado og Washington, og Uruguay gjør?

Å svare ja på dette spørsmålet, betyr ikke at man minimerer problemet. Med nær 200 millioner kunder antas narkomarkedet å omsette for 300 milliarder dollar i året – en like stor sum som Danmarks BNP. Men at fenomenet vedvarer bør ikke få oss til å overse de store endringene de siste årene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal