Supporterne spiller på lag

Motmakt på tribunene. Brasil arrangerer fotball-VM i en atmosfære preget av politisk misnøye og medieskapt begeistring. Stadionene er arenaer for ukontrollert og tidvis svært voldelig engasjement, som idrettsbransjen forsøker å temme. Men stadionene er også viktige møteplasser for vanlige folk.

Sao Paulo, Brasil, 1. februar. Noen hundre rasende supportere stormer treningsfeltet til Corinthians. De er fast bestemt på å straffe to spillere de mener har skylden for at klubben har gått på en rekke tap. De to spillerne slipper så vidt unna hevnaksjonen. Midt under en kamp fire dager senere, oppstår det voldsomme slagsmål – mellom klubbens tilhengere.

«Disse pøblene utgjør fem til sju prosent av supporterklubbenes medlemmer. De er ikke supportere, men dealere og banditter. Det er vanskelig å bli kvitt dem,» sier den brasilianske sosiologen Mauricio Murad.[ref] L’Équipe, Paris, 12. februar 2014.[/ref] To måneder tidligere var fire personer blitt alvorlig skadet i slagsmål mellom tilhengerne til Vasco de Gama og Atlético Paranaense. Siden 1988 har 234 fotballsupportere mistet livet i Brasil.[ref] Ifølge den brasilianske sportsavisen Lance!, sitert av Andrew Warshaw i «Brazilians promise safety and security for 2014 but stats make horrific reading», 10. desember 2013, www.insideworldfootball.com.[/ref] «Hooligans er i ferd med å ta livet av sporten vår,» sa den legendariske brasilianske fotballspilleren Pelé da han var idrettsminister i 1995–1998.[ref] Pierre Godon, «Pourquoi les violences entre supporters au Brésil n’ont rien à voir avec la Coupe du monde» (Hvorfor volden mellom supportere i Brasil ikke har noe med VM å gjøre), France TV Info, 11. desember 2013, www.francetvinfo.fr.[/ref] Er det mulig å bli kvitt de uregjerlige elementene og redde fotballen? Mange brasilianere drømmer om å gjøre som i England. Der ble drømmen om fredelige stadioner virkelighet, både i London, Liverpool og Manchester. På bekostning av de fattigste, som ikke lenger har råd til å gå på kamp. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Overopphetet fjernvarme

Neste sak

Venstrebris i New York

Andre saker om Sport

Default thumbnail

Best uten ball

Fotballindustrien i Sentral- og Øst-Europa var lenge organisert rundt yrkesforeninger, men nå

0 kr 0