Supporterne spiller på lag

Motmakt på tribunene. Brasil arrangerer fotball-VM i en atmosfære preget av politisk misnøye og medieskapt begeistring. Stadionene er arenaer for ukontrollert og tidvis svært voldelig engasjement, som idrettsbransjen forsøker å temme. Men stadionene er også viktige møteplasser for vanlige folk.

juni 2014

Sao Paulo, Brasil, 1. februar. Noen hundre rasende supportere stormer treningsfeltet til Corinthians. De er fast bestemt på å straffe to spillere de mener har skylden for at klubben har gått på en rekke tap. De to spillerne slipper så vidt unna hevnaksjonen. Midt under en kamp fire dager senere, oppstår det voldsomme slagsmål – mellom klubbens tilhengere.

«Disse pøblene utgjør fem til sju prosent av supporterklubbenes medlemmer. De er ikke supportere, men dealere og banditter. Det er vanskelig å bli kvitt dem,» sier den brasilianske sosiologen Mauricio Murad. To måneder tidligere var fire personer blitt alvorlig skadet i slagsmål mellom tilhengerne til Vasco de Gama og Atlético Paranaense. Siden 1988 har 234 fotballsupportere mistet livet i Brasil. «Hooligans er i ferd med å ta livet av sporten vår,» sa den legendariske brasilianske fotballspilleren Pelé da han var idrettsminister i 1995–1998. Er det mulig å bli kvitt de uregjerlige elementene og redde fotballen? Mange brasilianere drømmer om å gjøre som i England. Der ble drømmen om fredelige stadioner virkelighet, både i London, Liverpool og Manchester. På bekostning av de fattigste, som ikke lenger har råd til å gå på kamp. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal