Dokumentar

Efter Gezi

Intet bliver det samme i Tyrkiet efter sidste års protester i Gezi-parken, der satte gang i den største modstandsbevægelse i nyere tyrkisk historie. På festivalen Documentarist kan vi blive klogere på hvilken rolle filmmediet og filmfestivalen som aktivistisk forum spiller i modstanden mot regimet.

Posted on

Jeg sidder i haven ved Det hollandske konsulat i Istanbul. Rækker af hvide og orange plasticstole er placeret foran en til lejligheden opsat skærm. Fra skærmen stråler filmfortællingen om en gruppe kurdere, der har forladt deres landsby for at udføre sæsonarbejde på markerne udenfor Ankara. Dokumentaren Once Upon a Time er mestendels et kritisk blik på de arbejdsvilkår og den skævvredne økonomi, tyrkiske grøntsager fremstilles under, men filmen rummer også en lune, en humor og en række strejf af natur, der trækker filmen i andre retninger. Og pludselig sker det så. Midt i haven blander virkelighedens natur sig med filmens, idet en række fugle i haven istemmer filmfuglenes sang fra højttalerne. I få sekunder oplever vi en række symfoniske fuglefløjt, hvor film og virkelighed synes at blive ét.


(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver