Redd fredshåpet Tsjadsjøen

For tretti millioner mennesker er Tsjadsjøen en sjelden vannressurs. Men under press fra landbruk og ørkenspredning er den i ferd med å forsvinne. Innsjøen spiller også en fredsfremmende rolle i en ellers ustabil region, noe som gjør det desto viktigere å revitalisere den, skriver FNs spesialutsending til Sahel, Romano Prodi.

Tsjadsjøen ligger midt i Sahel i det sentrale Afrika, et område kjennetegnet av rask ørkenspredning og rekordstor befolkningsvekst. Innsjøen grenser til Sahara og er svært sårbar for nedbørsvariasjoner. Vannstanden i sjøen har alltid variert kraftig, ettersom den flate topografien i Tsjadbassenget forårsaker voldsomme svingninger. Siden 1962 har vannstanden sunket med fire meter og redusert innsjøens overflate med 90 prosent. Også klimaendringer som tørke og lite nedbør, samt beboernes rovdrift på vannressursene – opp mot 75 prosent av vannet avledes før det renner ut i innsjøen – har siden 1980-tallet redusert størrelsen på sjøen til mindre enn 2500 kvadratkilometer.

Til tross for lokale anstrengelser for å sikre en mer rasjonell forvaltning av innsjøens sideelver (spesielt Chari og Logone, som renner sammen ved hovedstaden N’djamena), fører tretti millioner menneskers behov for drikkevann og vann til fiske, buskap og landbruk til at det oppstår spenninger og til at de livsviktige vannressursene forsvinner i enda raskere, i en situasjon der det allerede er knapphet på vann. I denne afrikanske regionen er Tsjadsjøen et viktig hjem for et stort biologisk mangfold, men risikerer å lide samme skjebne som Aralsjøen i Sentral-Asia: Hvis ingenting skjer, kan den snart forsvinne fullstendig. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

I kurdernes Jerusalem

Neste sak

Fra ørken til vinmarker

Andre saker om Afrika

Islamister for boikott

Siden starten på protestbevegelsen Hirak har algeriske islamister deltatt i demonstrasjonene uten

0 kr 0