Protestsommeren fortsetter i Hongkong

Flere hundre tusen hongkongere demonstrerer i gatene og har sperret finansdistriktet Central med krav om allmenn stemmerett. De kinesiske lederne godtar det, men kun hvis de får velge kandidatene.

I januar 2013 oppsto protestbevegelsen Occupy Central i frustrasjon over at den kinesiske regjeringen nekter å innføre demokratisk styre i Hongkong. Før tilbakeføringen til Kina i 1997 ble Hongkong styrt av en guvernør utpekt av britene og administrert av komplekse politiske instanser som fortsatt er del av byens politiske prosess.

I dag utnevner regjeringssjefen regjerningen. Selv blir han valgt for fem år, men bare valgmennene får stemme. Disse blir valgt i ulike sosiale og profesjonsrelaterte valgkollegier og samlet i en valgkomité med 1200 medlemmer (se under). Regjeringssjefen har vetorett på lovforslag. Det juridiske råd (Legco) består av like deler folkevalgte og næringslivsrepresentanter. Disse institusjonene er i praksis ved veis ende. Fra 2005 til 2007 ble nær 42 prosent av lovforslagene deres ikke fulgt opp.[ref] Brian C. H. Fong, «Executive-legislative Disconnection in Post-colonial Hong Kong», China Perspectives, Hongkong, nr. 1 2014.[/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Hjernen er ikke alene

Neste sak

Hjelpen som aldri kom

Andre saker om Hongkong

0 kr 0