Protestsommeren fortsetter i Hongkong

Flere hundre tusen hongkongere demonstrerer i gatene og har sperret finansdistriktet Central med krav om allmenn stemmerett. De kinesiske lederne godtar det, men kun hvis de får velge kandidatene.

I januar 2013 oppsto protestbevegelsen Occupy Central i frustrasjon over at den kinesiske regjeringen nekter å innføre demokratisk styre i Hongkong. Før tilbakeføringen til Kina i 1997 ble Hongkong styrt av en guvernør utpekt av britene og administrert av komplekse politiske instanser som fortsatt er del av byens politiske prosess.

I dag utnevner regjeringssjefen regjerningen. Selv blir han valgt for fem år, men bare valgmennene får stemme. Disse blir valgt i ulike sosiale og profesjonsrelaterte valgkollegier og samlet i en valgkomité med 1200 medlemmer (se under). Regjeringssjefen har vetorett på lovforslag. Det juridiske råd (Legco) består av like deler folkevalgte og næringslivsrepresentanter. Disse institusjonene er i praksis ved veis ende. Fra 2005 til 2007 ble nær 42 prosent av lovforslagene deres ikke fulgt opp. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0