Protestsommeren fortsetter i Hongkong

Flere hundre tusen hongkongere demonstrerer i gatene og har sperret finansdistriktet Central med krav om allmenn stemmerett. De kinesiske lederne godtar det, men kun hvis de får velge kandidatene.

I januar 2013 oppsto protestbevegelsen Occupy Central i frustrasjon over at den kinesiske regjeringen nekter å innføre demokratisk styre i Hongkong. Før tilbakeføringen til Kina i 1997 ble Hongkong styrt av en guvernør utpekt av britene og administrert av komplekse politiske instanser som fortsatt er del av byens politiske prosess.

I dag utnevner regjeringssjefen regjerningen. Selv blir han valgt for fem år, men bare valgmennene får stemme. Disse blir valgt i ulike sosiale og profesjonsrelaterte valgkollegier og samlet i en valgkomité med 1200 medlemmer (se under). Regjeringssjefen har vetorett på lovforslag. Det juridiske råd (Legco) består av like deler folkevalgte og næringslivsrepresentanter. Disse institusjonene er i praksis ved veis ende. Fra 2005 til 2007 ble nær 42 prosent av lovforslagene deres ikke fulgt opp. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Hjernen er ikke alene

Neste sak

Hjelpen som aldri kom

Andre saker om Hongkong

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.