Fanget i spekulativ korrupsjon

Varemangelen viser at Venezuela er i dyp økonomisk krise. En krise knyttet til et korrupt valutasystem som strekker seg helt tilbake til 1980-tallet.

Varemangelen har ikke ført til tomme butikkhyller i Caracas. Butikkene kompenserer det begrensede vareutvalget med hyllemeter etter hyllemeter med de samme produktene. Men stablene med tannpasta hjelper ikke Cecilia Torres som har stått i kø i flere timer for å få tak i melk og vaskemiddel: «Vi må finne en trylleformel som forvandler tannkrem til melk,» sier hun ironisk.

Regjeringen mener butikkjedene og de store grossistene har skylden for situasjonen. Ifølge regjeringen forsøker de å gjøre det samme som Chiles private næringsliv gjorde mot Salvador Allende på begynnelsen av 1970-tallet: De fratar befolkningen basisvarer for å skape sinne. I februar ga president Nicolas Madura politiet ordre om å stenge 36 butikker i supermarkedkjeden Diá a Diá og arrestere ledelsen som han anklager for å føre en «matkrig mot folket». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Netanyahus risikable spill

Neste sak

Støtt Hellas

Andre saker om Venezuela

Presidenter og pyromane

De franske myndighetenes beslutning bryter regelen om at Frankrike anerkjenner stater, ikke regjeringer. Med beslutningen oppmuntrer

Begge er verst

Det er et trist tegn på dagens leie tilstand at når vi blir konfrontert med et

Venezuelas blindspor

Over to millioner innbyggere har forlatt kriserammede Venezuela. Krisen har nå antatt internasjonale dimensjoner med USAs

Uviss valuta

Kryptovalutaen PetroVerdien til kryptovalutaen Petro som den venezuelanske staten skapte i fjor skal garanteres av de

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.