Amerikanske jakobinere

Det sosialistiske tidsskriftet Jacobin markerer et generasjonsskifte i amerikansk politikk.

I skrivende stund er det svært lite som tyder på at den selverklærte sosialisten Bernie Sanders blir Demokratenes presidentkandidat. Men svært lite, det må sies, er mer enn ingenting, og selv om sannsynligheten taler for at liberalisten Hillary Clinton til slutt vil vinne nominasjonen, gir det absolutt mening å snakke om en stor seier for Sanders og den amerikanske venstresiden.

Popularitetskurven er stadig stigende. Sanders er å sammenligne med en ekte superstjerne. Både ihuga Clinton-tilhengere (for eksempel George Clooney) og verdikonservative republikanere har sans for sosialisten fra Vermont. Tusenvis strømmer til valgmøtene for å høre Sanders kritisere Wall Street og den amerikanske kapitalismen. Mediene følger opp, og amerikanerne får det med seg: Sanders har bragt etikken inn i valgkampen, og til forskjell fra Clinton representerer han ikke kapitalens interesser. I likhet med andre politikere – demokrater og republikanere – er Clinton kjøpt og betalt. Hun mottar enorme pengesummer, blant annet fra investeringsbanken Goldman Sachs. Pengene bestemmer – dette er sannheten om amerikansk politikk. Sanders maner til kamp. Det politiske systemet må endres. Revolusjon! (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0