Legalisert korrupsjon

Sjeldent har USAs høyesterett blitt så mye omtalt i en valgkamp. Både Trump og Sanders har kritisert domstolen for å ha gjort korrupsjon lovlig.

Årets valgkamp i USA vil garantert bli den dyreste i landets historie. Siden 1970-tallet har hvert valg satt nye rekorder og pengebruken har vokst dramatisk de siste årene. I 2008 var regningen for de ulike valgene (president, Representantenes hus, senatorer, lokalvalg) på 5,3 milliarder dollar. Det var 27 prosent høyere enn i 2004.[ref] Jeanne Cummings, «2008 campaign costliest in US history», Politico, 5. november 2008.[/ref] Demokratenes kandidat, Barack Obama, brukte alene 730 millioner dollar, to ganger mer enn George W. Bush fire år tidligere og 260 ganger mer enn Abraham Lincoln i 1860.[ref] Beregnet i 2011-dollar. Se Dave Gilson, «The crazy cost of becoming president, from Lincoln to Obama», Mother Jones, San Francisco, 20. februar 2012.[/ref] I 2012 endte sluttsummen på over 6,3 milliarder dollar, hvor de to presidentkandidatene alene svidde av 2,6 milliarder. I år snakker man allerede om at kampen om Det hvite hus vil koste minst fem milliarder dollar.[ref] Amie Parnes og Kevin Cirilli, «The $5 billion presidential campaign?», The Hill, Washington DC, 21. januar 2015.[/ref]

Pengeflommen er et resultat av at både enkeltpersoner og juridiske personer kan gi store summer til kandidatene de liker. Kongressen har forsøkt å regulere dette systemet, som har vært kritisert i nesten et århundre, men lovene den har stemt gjennom har alle blitt utvannet eller annullert av landets høyesterett. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Edle motiver

Neste sak

Still skattesnyterne for retten

Andre saker om USA

0 kr 0