Legalisert korrupsjon

Sjeldent har USAs høyesterett blitt så mye omtalt i en valgkamp. Både Trump og Sanders har kritisert domstolen for å ha gjort korrupsjon lovlig.

Årets valgkamp i USA vil garantert bli den dyreste i landets historie. Siden 1970-tallet har hvert valg satt nye rekorder og pengebruken har vokst dramatisk de siste årene. I 2008 var regningen for de ulike valgene (president, Representantenes hus, senatorer, lokalvalg) på 5,3 milliarder dollar. Det var 27 prosent høyere enn i 2004. Demokratenes kandidat, Barack Obama, brukte alene 730 millioner dollar, to ganger mer enn George W. Bush fire år tidligere og 260 ganger mer enn Abraham Lincoln i 1860. I 2012 endte sluttsummen på over 6,3 milliarder dollar, hvor de to presidentkandidatene alene svidde av 2,6 milliarder. I år snakker man allerede om at kampen om Det hvite hus vil koste minst fem milliarder dollar.

Pengeflommen er et resultat av at både enkeltpersoner og juridiske personer kan gi store summer til kandidatene de liker. Kongressen har forsøkt å regulere dette systemet, som har vært kritisert i nesten et århundre, men lovene den har stemt gjennom har alle blitt utvannet eller annullert av landets høyesterett. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Edle motiver

Neste sak

Still skattesnyterne for retten

Andre saker om USA

Frykt og avsky i USA

En måned før presidentvalget har amerikanske velgere fått oppleve en besynderlig valgdebatt, så ble Trumps minimale

USA, år 2020

Mens presidentvalget nærmer seg virker USA fanget i en konkurranse om å spre frykt og panikk.

Hvit flukt

Hvite foreldre i USAs øvre middelklasse tar barna sine ut av prestisjetunge skoler for å hindre

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.