Legalisert korrupsjon

Sjeldent har USAs høyesterett blitt så mye omtalt i en valgkamp. Både Trump og Sanders har kritisert domstolen for å ha gjort korrupsjon lovlig.

Årets valgkamp i USA vil garantert bli den dyreste i landets historie. Siden 1970-tallet har hvert valg satt nye rekorder og pengebruken har vokst dramatisk de siste årene. I 2008 var regningen for de ulike valgene (president, Representantenes hus, senatorer, lokalvalg) på 5,3 milliarder dollar. Det var 27 prosent høyere enn i 2004. Demokratenes kandidat, Barack Obama, brukte alene 730 millioner dollar, to ganger mer enn George W. Bush fire år tidligere og 260 ganger mer enn Abraham Lincoln i 1860. I 2012 endte sluttsummen på over 6,3 milliarder dollar, hvor de to presidentkandidatene alene svidde av 2,6 milliarder. I år snakker man allerede om at kampen om Det hvite hus vil koste minst fem milliarder dollar.

Pengeflommen er et resultat av at både enkeltpersoner og juridiske personer kan gi store summer til kandidatene de liker. Kongressen har forsøkt å regulere dette systemet, som har vært kritisert i nesten et århundre, men lovene den har stemt gjennom har alle blitt utvannet eller annullert av landets høyesterett. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Edle motiver

Neste sak

Still skattesnyterne for retten

Andre saker om USA

Tjueårskrigen

Så snart krigslobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell

Amerikas delte stater

Amerikanerne kutter all kontakt med omverdenen og bygger en festning rundt landet. En radikalisert venstreside tyr

Sa noen systemisk?

USAs bedriftsledere og konservative politikere vil gjøre alt for at folkebevegelsen skal slå seg til ro

Maktmisbruk i Minneapolis

Politifolk blir sjelden dømt for å ha drept afroamerikanske borgere. Den angivelig progressive delstaten Minnesota er

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.