Chavister i villrede

Varemangel har kastet Venezuela ut i økonomisk kaos. Inflasjonen er på 700 prosent, og høyresiden forsøker å få i stand en folkeavstemning for å avsette president Maduro. Hva skjedde med revolusjonen?

Veggmaleri av Chávez’ himmelfart. Persondyrkelsen av Chavéz er sterk i Venezuela, men i valget 6. desember gikk chavistene på en smell, og tapte for opposisjonen også i tradisjonelle venstrebastioner. Foto: WIKIMEDIA COMMONS.

«Nei! Det der gjør du ikke!» knurrer en kvinne til mannen som sparker i eskene fulle av mat, irritert over å måtte vente på ungdomsministeren før utdelingen kan starte. Den utålmodige sparkeren forlater lokalet hvor medlemmene i Lokalkomiteen for forsyninger og produksjon (CLAP) er samlet.

Komiteene ble opprettet i april for å hindre spekulasjon og underslag av matvarer, noe som ifølge myndighetene tømmer landets butikker. Gjennom organisasjoner som CLAP gir staten innbyggerne basismatvarer (ris, mel, olje) som de ellers bare får tak i til ublu priser på svartebørsen. Et kilo tørrmelk koster offisielt 70 bolivar (85 kroner),men man må ut med tretti ganger så mye på gata. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0