Chavister i villrede

Varemangel har kastet Venezuela ut i økonomisk kaos. Inflasjonen er på 700 prosent, og høyresiden forsøker å få i stand en folkeavstemning for å avsette president Maduro. Hva skjedde med revolusjonen?

«Nei! Det der gjør du ikke!» knurrer en kvinne til mannen som sparker i eskene fulle av mat, irritert over å måtte vente på ungdomsministeren før utdelingen kan starte. Den utålmodige sparkeren forlater lokalet hvor medlemmene i Lokalkomiteen for forsyninger og produksjon (CLAP) er samlet.

Komiteene ble opprettet i april for å hindre spekulasjon og underslag av matvarer, noe som ifølge myndighetene tømmer landets butikker. Gjennom organisasjoner som CLAP gir staten innbyggerne basismatvarer (ris, mel, olje) som de ellers bare får tak i til ublu priser på svartebørsen. Et kilo tørrmelk koster offisielt 70 bolivar (85 kroner), men man må ut med tretti ganger så mye på gata. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Utsolgt

Neste sak

Det private er politisk

Mer Venezuela

Hva vil opposisjonen i Venezuela?

Den radikale delen av høyreopposisjonen har forsøkt å fjerne Hugo Chávez og etterfølgeren Nicolás Maduro med alle midler. Men har den noen politisk plan utover å reversere chavismen?

Presidenter og pyromane

De franske myndighetenes beslutning bryter regelen om at Frankrike anerkjenner stater, ikke regjeringer. Med beslutningen oppmuntrer Emmanuel Macron også USAs pyromane politikk.

Begge er verst

Det er et trist tegn på dagens leie tilstand at når vi blir konfrontert med et politisk alternativ og bedt om å velge side, selv bare den minst verste, påtvinger det seg ofte ett svar: «Men begge er verst!»

Venezuelas blindspor

Over to millioner innbyggere har forlatt kriserammede Venezuela. Krisen har nå antatt internasjonale dimensjoner med USAs sanksjoner. Det gjør det enda vanskeligere å løse problemene skapt av irrasjonell pengepolitikk, mener president Nicolás Maduros tidligere rådgiver.

0 kr 0