Veggmaleri av Chávez’ himmelfart. Persondyrkelsen av Chavéz er sterk i Venezuela, men i valget 6. desember gikk chavistene på en smell, og tapte for opposisjonen også i tradisjonelle venstrebastioner. Foto: WIKIMEDIA COMMONS.

Chavister i villrede

Varemangel har kastet Venezuela ut i økonomisk kaos. Inflasjonen er på 700 prosent, og høyresiden forsøker å få i stand en folkeavstemning for å avsette president Maduro. Hva skjedde med revolusjonen?

«Nei! Det der gjør du ikke!» knurrer en kvinne til mannen som sparker i eskene fulle av mat, irritert over å måtte vente på ungdomsministeren før utdelingen kan starte. Den utålmodige sparkeren forlater lokalet hvor medlemmene i Lokalkomiteen for forsyninger og produksjon (CLAP) er samlet.

Komiteene ble opprettet i april for å hindre spekulasjon og underslag av matvarer, noe som ifølge myndighetene tømmer landets butikker. Gjennom organisasjoner som CLAP gir staten innbyggerne basismatvarer (ris, mel, olje) som de ellers bare får tak i til ublu priser på svartebørsen. Et kilo tørrmelk koster offisielt 70 bolivar (85 kroner),[ref] Den venezuelanske valutaen omsettes med en langt lavere kurs på svartebørsen, hvor 70 bolivar er verdt rundt 14 kroner.[/ref] men man må ut med tretti ganger så mye på gata. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Utsolgt

Neste sak

Det private er politisk

Andre saker om Venezuela

Uviss valuta

Kryptovalutaen PetroVerdien til kryptovalutaen Petro som den venezuelanske staten skapte i fjor

0 kr 0