Veggmaleri av Chávez’ himmelfart. Persondyrkelsen av Chavéz er sterk i Venezuela, men i valget 6. desember gikk chavistene på en smell, og tapte for opposisjonen også i tradisjonelle venstrebastioner. Foto: WIKIMEDIA COMMONS.
Venezuela Økonomisk krise

Chavister i villrede

Varemangel har kastet Venezuela ut i økonomisk kaos. Inflasjonen er på 700 prosent, og høyresiden forsøker å få i stand en folkeavstemning for å avsette president Maduro. Hva skjedde med revolusjonen?

Posted on

«Nei! Det der gjør du ikke!» knurrer en kvinne til mannen som sparker i eskene fulle av mat, irritert over å måtte vente på ungdomsministeren før utdelingen kan starte. Den utålmodige sparkeren forlater lokalet hvor medlemmene i Lokalkomiteen for forsyninger og produksjon (CLAP) er samlet.

Komiteene ble opprettet i april for å hindre spekulasjon og underslag av matvarer, noe som ifølge myndighetene tømmer landets butikker. Gjennom organisasjoner som CLAP gir staten innbyggerne basismatvarer (ris, mel, olje) som de ellers bare får tak i til ublu priser på svartebørsen. Et kilo tørrmelk koster offisielt 70 bolivar (85 kroner),[ref] Den venezuelanske valutaen omsettes med en langt lavere kurs på svartebørsen, hvor 70 bolivar er verdt rundt 14 kroner.[/ref] men man må ut med tretti ganger så mye på gata. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Venezuela

Venezuelas blindspor

Over to millioner innbyggere har forlatt kriserammede Venezuela. Krisen har nå antatt

Uviss valuta

Kryptovalutaen Petro

Verdien til kryptovalutaen Petro som den venezuelanske staten skapte i fjor

0 kr 0
Gå til Toppen