Tuberkulosepasienter på et behandlingssenter i Sør-Afrika. Afrika opplever i dag en «dobbel byrde»: I tillegg til infeksjonssykdommene blir det stadig flere tilfeller av ikke-smittsomme sykdommer som diabetes. Foto: ALEXANDER JOE, AFP / NTB SCANPIX.

I-landssykdommene migrerer sørover

Diabetes, hjerte- og karsykdommer og andre ikke-smittsomme sykdommer sprer seg i Afrika og viser et kontinent i endring, og en ensidig global helsepolitikk.

De blir ofte kalt i-landssykdommer eller sivilisasjonssykdommer, men innen 2030 vil ikke-smittsomme sykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdommer, føre til flere dødsfall i Afrika enn smittsomme sykdommer, inkludert aids.[ref] Nasheeta Peer, André Kengne, Ayesha Motala og Jean-Claude Mbanya, «Diabetes in the Africa region: An update», Diabetes Research and Clinical Practice, nr. 103 (2), Amsterdam, februar 2014.[/ref] I Vesten ser mange fortsatt på Afrika som et helsefarlig område med malaria, gulfeber, aids og ebola, men i virkeligheten opplever kontinentet en «dobbel byrde»: I tillegg til infeksjonssykdommene blir det stadig flere tilfeller av ikke-smittsomme sykdommer. Det legger press på både helsevesenene og familiene som vanligvis tar seg av de syke.[ref] Jean-Pierre Dozon, «D’un tombeau l’autre», Cahiers d’études africaines, vol. 31, nr. 121, Paris, 1991.[/ref] I-landssykdommene blir ofte ignorert og sprer seg dermed raskt. For å stanse spredningen trenger man helseopplæring og politisk vilje.

Krydderet soumbala er blitt erstattet av Maggi-buljongterninger som markedsføres heftig. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Forrige sak

Kinas elitistiske demokrater

Neste sak

Trump skaper panikk i Mexicos oligarki

Andre saker om Afrika

De usynlige

Nigers lov 2015-36 forbyr all hjelp til irregulær migrasjon. Migranter har nå

0 kr 0