Tuberkulosepasienter på et behandlingssenter i Sør-Afrika. Afrika opplever i dag en «dobbel byrde»: I tillegg til infeksjonssykdommene blir det stadig flere tilfeller av ikke-smittsomme sykdommer som diabetes. Foto: ALEXANDER JOE, AFP / NTB SCANPIX.

I-landssykdommene migrerer sørover

Diabetes, hjerte- og karsykdommer og andre ikke-smittsomme sykdommer sprer seg i Afrika og viser et kontinent i endring, og en ensidig global helsepolitikk.

De blir ofte kalt i-landssykdommer eller sivilisasjonssykdommer, men innen 2030 vil ikke-smittsomme sykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdommer, føre til flere dødsfall i Afrika enn smittsomme sykdommer, inkludert aids.[ref] Nasheeta Peer, André Kengne, Ayesha Motala og Jean-Claude Mbanya, «Diabetes in the Africa region: An update», Diabetes Research and Clinical Practice, nr. 103 (2), Amsterdam, februar 2014.[/ref] I Vesten ser mange fortsatt på Afrika som et helsefarlig område med malaria, gulfeber, aids og ebola, men i virkeligheten opplever kontinentet en «dobbel byrde»: I tillegg til infeksjonssykdommene blir det stadig flere tilfeller av ikke-smittsomme sykdommer. Det legger press på både helsevesenene og familiene som vanligvis tar seg av de syke.[ref] Jean-Pierre Dozon, «D’un tombeau l’autre», Cahiers d’études africaines, vol. 31, nr. 121, Paris, 1991.[/ref] I-landssykdommene blir ofte ignorert og sprer seg dermed raskt. For å stanse spredningen trenger man helseopplæring og politisk vilje.

Krydderet soumbala er blitt erstattet av Maggi-buljongterninger som markedsføres heftig. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Kinas elitistiske demokrater

Neste sak

Trump skaper panikk i Mexicos oligarki

Andre saker om Afrika

Kinagjeldsfellen

Der afrikanske lands gjeldsproblemer en gang var et tegn på vestlig kapitalistisk

Islamister for boikott

Siden starten på protestbevegelsen Hirak har algeriske islamister deltatt i demonstrasjonene uten

0 kr 0