På et blunk

Flyktninger blir brukt som prøvekaniner for ny biometrisk teknologi.

«Kom nærmere med øyet. Takk for at du samarbeider,» sier en metallisk stemme i en svart boks på et stativ over kassen. Stemmen henvender seg direkte til de syriske flyktningene. I supermarkedet midt i Zaatari-leiren i Jordan må de nå skanne øyet i kassen for å betale for innkjøpene. Løsningen som FNs høykommissær for flyktninger innførte i februar i fjor, sjekker identiteten til flyktningene og om de har penger på sin virtuelle bankkonto. Hver måned får de 50 dollar inn på kontoen via den lokale Jordan Ahli Bank. Operasjonen skjer på «et blunk» ifølge HCRs entusiastiske pressemeldinger og «forhindrer svindel». Løsningen ble også innført noen måneder senere i Azrak, en annen stor flyktningleir for syrere nord i Jordan.

Enten de nylig har krysset grensen på flukt fra kampene eller har bodd flere år i leiren, er ikke de etiske problemene med innsamling av biometriske data den fremste bekymringen for flyktningene. «Det er på et vis mer praktisk, vi kan ikke miste kortet,» sier en kvinne mellom butikkhyllene. Det familiemoren misliker mest er at hun ikke lenger kan sende barna til butikken for henne. I hovedstaden Amman sier den tidligere syriske journalisten Hani Maoued, som har bodd i Zaatari, at mange av flyktningene på privaten forteller at de er bekymret: «De er opptatt av det. De bor allerede i en leir, alt rundt dem er basert på tvang, alt blir bestemt for dem. De ser dette systemet som nok et påbud.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Mellom ideologi og pragmatisme

Neste sak

Krigshisseren

Andre saker om Verden

Anoreksi, en samfunnssykdom

I motsetning til andre sosialt betingede sykdommer rammer anoreksi nesten utelukkende unge kvinner fra velstående miljø.

Guds koreanske krigere

Protestantismen er blitt Sør-Koreas største trossamfunn. Med teologisk og politisk inspirasjon fra USA er de fast

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.