Hermetisert komikk

Veteranen Taylor Hackford leverer en ujevn, til tider pinlig skildring av en aldrende komiker og hans nye flamme. The Comedian har likevel fine miljøskildringer, og drar god nytte av de involverte aktørenes historie og de tradisjoner som påkalles underveis.

juli 2017

En film med Robert De Niro som komiker gir visse ubehagelige forutanelser. Den akkumulerte effekten av det omfattende rollegalleriet hans gir så visst ingen løfter om lettkjøpt karisma. Forventningene kan være så urimelige de vil, men han spilte tross alt i Scorseses fire–fem beste filmer, og nettopp en slags komiker i to av dem. I legendariske Den rasende oksen la han som kjent på seg for å spille bokseren Jake LaMotta også i den mer fallerte fasen, da den forhenværende bokseren forsøkte seg som komiker – kanskje mest i kraft av kjendisstatusen. Komikeren som forfallssymptom, kanskje var det kimen til De Niros og Scorseses neste og den gang undervurderte film, den alt annet enn lystige The King of Comedy. Den var blant annet en nokså framsynt satire over det imbesile kjendisjaget som knapt har avtatt siden.

Robert De Niro har tidligere spilt komiker i to Scorsese-filmer. Det farger unektelig opplevelsen av den gretne Jackie Burke, en aldrende entertainer som også drasser på en brysom rolle fra et forhenværende tv-show.
Foto: Sony Pictures Classics.

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal