Film Watergate

Skrivemaskinenes makt

Watergate-skandalen er en både sannsynlig og usannsynlig innviklet skurkehistorie, den amerikanske pressens høydepunkt og den politiske maktens lavmål.

Posted on

Watergate-skandalen for 45 år siden har blitt stående som kroneksempelet på både renkespill på maktens høye tinder og gravejournalistikkens makt, noe som har fått enda mer akutt aktualitet i en tid der dagens amerikanske president synes å overgå alle sine forgjengere i nedrighet og lyssky affærer. Renkespillet og det heroiske journalistiske arbeidet blir glitrende fremstilt i Alan J. Pakulas film Alle presidentens menn fra 1976, som bygger på boka med samme tittel, skrevet av Bob Woodward og Carl Bernstein. De to Washington Post-journalistene rullet opp skandalen som førte til Richard Nixons avgang i august 1974, halvannet år ut i hans andre presidentperiode.

Pakulas film begynner med et ultranærbilde av skriften til en skrivemaskin av den gamle typen: tung, øredøvende inntastning markerer datoen 1. juni. Filmen dekker de sju månedene frem til Nixons andre presidentinnsettelse, januar 1973. Nixons tale akkompagneres av den intense tastingen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Film

Famlende frigjøring

Den middelaldrende alenemoren Eve Fletcher er sympatisk nok, men har et uspennende

Wisemans hverdagsepos

Over et halvt århundre har den amerikanske filmskaperen og samtidskronikøren Frederick Wise-man

0 kr 0
Gå til Toppen