Skrivemaskinenes makt

Watergate-skandalen er en både sannsynlig og usannsynlig innviklet skurkehistorie, den amerikanske pressens høydepunkt og den politiske maktens lavmål.

Watergate-skandalen for 45 år siden har blitt stående som kroneksempelet på både renkespill på maktens høye tinder og gravejournalistikkens makt, noe som har fått enda mer akutt aktualitet i en tid der dagens amerikanske president synes å overgå alle sine forgjengere i nedrighet og lyssky affærer. Renkespillet og det heroiske journalistiske arbeidet blir glitrende fremstilt i Alan J. Pakulas film Alle presidentens menn fra 1976, som bygger på boka med samme tittel, skrevet av Bob Woodward og Carl Bernstein. De to Washington Post-journalistene rullet opp skandalen som førte til Richard Nixons avgang i august 1974, halvannet år ut i hans andre presidentperiode.

Pakulas film begynner med et ultranærbilde av skriften til en skrivemaskin av den gamle typen: tung, øredøvende inntastning markerer datoen 1. juni. Filmen dekker de sju månedene frem til Nixons andre presidentinnsettelse, januar 1973. Nixons tale akkompagneres av den intense tastingen. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Illusjonen om de 99 prosentene

Neste sak

I hundehøjde

Mer Film

Den enlige mor og huset

Herself er en sympatisk beretning om en enlig mors kamp, funderet i en virkelig boligkrise i samtidens Dublin, hvor hen ved ti tusind mennesker kæmper med at finde en varig bolig.

Usjarmerende diskresjon

Noen har filmet noe og sendt det videre. Overgrepet blir ikke spesifisert som en voldtekt. Likevel er det åpenbart rape revenge-motivet som driver Emerald Fennells debutfilm, der subsjangeren har fått en tidsmessig oppgradering av struktur og miljø.

Blikket rettet mod mennesket

Er man nysgerrig på mennesket i al sin mærkværdige mangfoldighed, er dokumentarfestivalen HUMAN i Oslo et godt sted at opholde sig.

Bakenfor pandemien

The Covid Diaries, videodagbøkene til fem unge mennesker i New York, kan sies å være en bagatell, men ikke desto mindre en sympatisk sådan.

0 kr 0