Bli lys!

En kavalkade med 114 av Lumière-brødrenes filmer viser at vi har mer å takke dem for enn vi hittil har trodd.

november 2017

Mer arkaisk enn disse flimrende bildene blir det neppe. Om vi ser bort fra tidlige forsøk på mer og mindre levende bilder som camera obscura eller Edisons kinetoskop, så er det brødrene Auguste og Louis Lumière som, tross noe samtidig konkurranse, har blitt stående som opphavsmenn til mediet og kunstarten vi fascineres av den dag i dag. Auguste er gjerne den som trekkes fram – han var den siste oppfinner, som det sies i Lumière! Eventyret begynner, og den første cineast. For når bilder med bevegelser først var en reell mulighet, så var det praktisk talt som om en helt ny verden åpnet seg, og bare å forsyne seg.

Lumière! er en samling av Lumière-brødrenes korte filmer, satt sammen og kommentert av Thierry Frémaux, leder av Cannes-festivalen og Institut Lumière. Filmene viser arbeids- og hverdagsliv, avløst av gags og rudimentære «filmtriks», samt mer prospektkortpregede reportasjer fra den store verden. Samlingen viser at det var mer enn selve teknologien som så dagens lys i Lumière-brødrenes virksomhet. Den burde appellere til et større publikum enn de ivrigste filmarkeologene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal