Bli lys!

En kavalkade med 114 av Lumière-brødrenes filmer viser at vi har mer å takke dem for enn vi hittil har trodd.

Mer arkaisk enn disse flimrende bildene blir det neppe. Om vi ser bort fra tidlige forsøk på mer og mindre levende bilder som camera obscura eller Edisons kinetoskop, så er det brødrene Auguste og Louis Lumière som, tross noe samtidig konkurranse, har blitt stående som opphavsmenn til mediet og kunstarten vi fascineres av den dag i dag. Auguste er gjerne den som trekkes fram – han var den siste oppfinner, som det sies i Lumière! Eventyret begynner, og den første cineast. For når bilder med bevegelser først var en reell mulighet, så var det praktisk talt som om en helt ny verden åpnet seg, og bare å forsyne seg.

Lumière! er en samling av Lumière-brødrenes korte filmer, satt sammen og kommentert av Thierry Frémaux, leder av Cannes-festivalen og Institut Lumière. Filmene viser arbeids- og hverdagsliv, avløst av gags og rudimentære «filmtriks», samt mer prospektkortpregede reportasjer fra den store verden. Samlingen viser at det var mer enn selve teknologien som så dagens lys i Lumière-brødrenes virksomhet. Den burde appellere til et større publikum enn de ivrigste filmarkeologene. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Afrikapitalismens pionerer

Neste sak

Lasses lov

Mer Film

Den enlige mor og huset

Herself er en sympatisk beretning om en enlig mors kamp, funderet i en virkelig boligkrise i samtidens Dublin, hvor hen ved ti tusind mennesker kæmper med at finde en varig bolig.

Usjarmerende diskresjon

Noen har filmet noe og sendt det videre. Overgrepet blir ikke spesifisert som en voldtekt. Likevel er det åpenbart rape revenge-motivet som driver Emerald Fennells debutfilm, der subsjangeren har fått en tidsmessig oppgradering av struktur og miljø.

Blikket rettet mod mennesket

Er man nysgerrig på mennesket i al sin mærkværdige mangfoldighed, er dokumentarfestivalen HUMAN i Oslo et godt sted at opholde sig.

Bakenfor pandemien

The Covid Diaries, videodagbøkene til fem unge mennesker i New York, kan sies å være en bagatell, men ikke desto mindre en sympatisk sådan.

0 kr 0