Kommunistpanikk i belgisk politikk

I sommer ble det venstreradikale Arbeiderpartiet (PTB/PvdA) Vallonias største parti i en meningsmåling. Det har skapt full panikk i belgisk politikk.

På en mørk bakgrunn av rød røyk skimtes en skummel silhuett: «Er du også forurenset av ytre venstre?» spurte Le Vif/L’Express på forsiden 31. mars og tilbød leserne å teste hvor forurenset de er. Folk som er for fri abort, rettigheter for seksuelle minoriteter eller vil ha lavere sosial ulikhet er ifølge nyhetsmagasinet «mottakelige for venstreradikale ideer». Og ikke nok med det, de kan også bli forført av den «enkle og forenklende» retorikken til Arbeiderpartiet (PTB/PvdA) – et av få partier som er til stede i både Vallonia og Flandern.

Det marxist-leninistiske partiet ble startet i 1979 og holdt seg lenge trygt under én prosents oppslutning i de nasjonale valgene. Men alt endret seg i valget i mai 2014, da partiet fikk 3,7 prosent nasjonalt og 5,5 prosent i Vallonia. Tre år senere skårer det høyt på meningsmålingene. I juli var det Vallonias største parti i en meningsmåling utført for avisen L’Écho. 25 prosent av de spurte sa at de ville stemme på partiet og slo dermed både Reformbevegelsen (MR) til statsminister Charles Michel og Sosialistpartiet som er i full oppløsning. Det har skapt full panikk i belgisk politikk. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Krisen i Catalonia oppsto i Madrid

Neste sak

Det perfekte diktatur

Mer Belgia

Belgias ansvar i Rwanda

Belgia styrte Rwanda fra 1920 til 1962, godt hjulpet av katolske misjonærer. Disse kolonisatorene innførte «etniske»

Singaporiseringen av Flandern

Innbyggerne i Antwerpen lever midt i et europeisk veikryss, og erfarer daglig mobilitets-ideologien.«Det er fullstendig irrasjonelt!»

0 kr 0