Kommunistpanikk i belgisk politikk

I sommer ble det venstreradikale Arbeiderpartiet (PTB/PvdA) Vallonias største parti i en meningsmåling. Det har skapt full panikk i belgisk politikk.

november 2017
Det belgiske Arbeidetspartiet har det siste året opplevd et stor oppsving og er i ferd med å endre det politiske landskapet i Belgia. Her fra en pressekonferanse 28. mars med toppkandidat Raoul Hedebouw (t.v.), talsperson Germain Mugemangango og parti­leder Peter Mertens. Foto: LAURIE DIEFFEMBACQ, BELGA PHOTO / NTB Scanpix.

På en mørk bakgrunn av rød røyk skimtes en skummel silhuett: «Er du også forurenset av ytre venstre?» spurte Le Vif/L’Express på forsiden 31. mars og tilbød leserne å teste hvor forurenset de er. Folk som er for fri abort, rettigheter for seksuelle minoriteter eller vil ha lavere sosial ulikhet er ifølge nyhetsmagasinet «mottakelige for venstreradikale ideer». Og ikke nok med det, de kan også bli forført av den «enkle og forenklende» retorikken til Arbeiderpartiet (PTB/PvdA) – et av få partier som er til stede i både Vallonia og Flandern.

Det marxist-leninistiske partiet ble startet i 1979 og holdt seg lenge trygt under én prosents oppslutning i de nasjonale valgene. Men alt endret seg i valget i mai 2014, da partiet fikk 3,7 prosent nasjonalt og 5,5 prosent i Vallonia. Tre år senere skårer det høyt på meningsmålingene. I juli var det Vallonias største parti i en meningsmåling utført for avisen L’Écho. 25 prosent av de spurte sa at de ville stemme på partiet og slo dermed både Reformbevegelsen (MR) til statsminister Charles Michel og Sosialistpartiet som er i full oppløsning. Det har skapt full panikk i belgisk politikk. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal