Filmisk set – desember

Didion var en modstemme, der påpegede de skyggesider, som hippiekulturen rummede, heriblandt de mange svigtede børn der måtte lide under forældrenes iver efter det frie og grænsesøgende liv.

For nylig havde Netflix premiere på en dokumentarfilm, jeg længe har set frem til: det filmiske portræt af den amerikanske forfatter Joan Didion, med undertitlen The Center Will Not Hold, lavet af Didions nevø Griffin Dune. Filmen skulle dog vise sig at være noget af en skuffelse.

Jeg har længe været tiltrukket af Didions skrivestil og hendes særlige evne til at omskabe mindre observationer til belevne iagttagelser om tiden og omgivelserne. At skabe substans med få, velvalgte ord om det, hun ser. Nu, hvor jeg opholder mig i Berkeley, er hendes skrivning for alvor levende for mig. Hun gik her på universitet, hvor hun fik en grad i engelsk, og hun skrev nogle af hendes mest kendte reportager fra ungdomsoprøret i San Francisco, hvor filmen da også tager sin start. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Tegnerens troverdighet

Neste sak

En transkønnets beretning

Mer Filmisk set

Filmisk set – juli

To værker udøver filmtennis på hver sin facon. Det er næsten to forskellige sportsgrene, de får frembragt.

Filmisk set – juni

Det blev heller ikke til en kvindelig vinder i år, da japanske Kore-Eda Hirokazu modtog De Gyldne Palmer for filmen Shoplifters.

Filmisk set – mai

I A Way Out er det dynamikken mellem brødrene, der således både sikrer spillet en karakterudvikling, der nærmere sig nogle af de bedre film indenfor genren.

Filmisk set – april

Der findes film, hvor hverken fortælling, karakter eller for den sags skyld stilistiske træk er det centrale, men hvor selve overfladen bliver et omdrejningspunkt.

Filmisk set – mars

For nylig så jeg filmen Room(2015) af Lenny Abrahamson, og det slog mig, hvor meget af filmens attraktion, der er placeret i brugen af dens snævre loca-tion. For de uindviede kan jeg berette, at Room er fortællingen om en mor, der sammen med sin søn gennem en længere årrække er indespærret i et lille skur. Filmen er baseret på en bog af den canadiske forfatter Emma Donoghue og trækker naturligvis også på lignende hændelser i virkeligheden, såsom Fritzl-sagen, hvor en datter blev holdt fanget af sin far gennem 24 år eller sagen om østrigske Natascha Kampusch, der blev kidnappet og holdt indespærret i otte år i et garagerum, der målte 3x4 meter.

0 kr 0