Forørkning i Italias byer

Fallende inntekter, konkurranse fra kjøpesentre og lavprisbutikker er i ferd med å ta livet av Italias småbutikker, og endre byenes sammensetning.

januar 2018
En kvinne åpner en gullforhandler ved siden av butikklokaler til leie i den sicilianske byen Termini Imerese, 9. oktober 2012. Etter finanskrisen i 2008 har småbutikker over hele Italia blitt tvunget til å stenge dørene. Foto: Tony Gentile, Reuters / Ntb Scanpix.

På gitteret til den nedlagte aviskiosken i Cesano Boscone står det skrevet tre ganger i rødt: «Lei meg». Bønnfalingen klinger som et desperat forsøk på å komme seg bort fra det øde landskapet i forstaden som ble innlemmet i Città Metropolitana di Milano i 2014, en administrativ enhet som kaller seg «Italias økonomiske hovedstad» og består av 134 kommuner med til sammen tre millioner innbyggere. Så snart du drar utenfor ringveien noen steinkast fra byens historiske sentrum, forvandler landskapet seg til en soveby, hvor innvandrere og pensjonister stuer seg sammen, mens nærbutikkene forsvinner en etter en.

Som i resten av Italia begynte de familiedrevne butikkene i Cesano Boscone å forsvinne på 1980-tallet. Det var langt senere enn i andre vestlige land, og lenge gikk butikkdøden relativt sakte. Alt endret seg med krisen i 2008, og nå nøler ikke ekspertene med å snakke om «forørkning». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal