Helse for folket

I ti år har Ecuador forsøkt å gjenoppbygge det offentlige helsevesenet etter tiår med forsømmelse og privatiseringer. Det er ikke alltid like lett.

februar 2018
Da president Correa innviet det nye sykehuset i Puyo i 2013, inviterte han lokalbefolkningen til å komme på besøk for å «føle seg stolte av sitt nye fedreland». Foto: David C. S. / Wikimedia Commons.

«Sigchos ønsker oss velkommen», roper legen César Molina og peker på en snødekt fjelltopp i det fjerne som blir lyst opp av sola. Vi kjører gjennom fjell og raviner i en time før vi kommer fram til et splitter nytt sykehus. Siden januar i fjor har over hundre ansatte jobbet i det stilrene, moderne bygget. På fasaden henger fargesirkelen som tidligere president Rafael Correa (2007–2017) innførte som landets logo.

«Før Correa ble valgt gikk en tredjedel av statsbudsjettet rett til ikke-statlige organisasjoner», fortalte Carlos Jativa meg i 2010 da han var Ecuadors ambassadør i Paris. Correa og partiet hans, Alianza País, lovet en helomvending og å gjenreise statens «fundamentale» rolle. Det manglet ikke på prosjekter, men det hele lignet iblant på pinnespillet mikado: Rørte man en bit, risikerte man at andre kollapset. For eksempel i helsevesenet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal