Helse for folket

I ti år har Ecuador forsøkt å gjenoppbygge det offentlige helsevesenet etter tiår med forsømmelse og privatiseringer. Det er ikke alltid like lett.

«Sigchos ønsker oss velkommen», roper legen César Molina og peker på en snødekt fjelltopp i det fjerne som blir lyst opp av sola. Vi kjører gjennom fjell og raviner i en time før vi kommer fram til et splitter nytt sykehus. Siden januar i fjor har over hundre ansatte jobbet i det stilrene, moderne bygget. På fasaden henger fargesirkelen som tidligere president Rafael Correa (2007–2017) innførte som landets logo.

«Før Correa ble valgt gikk en tredjedel av statsbudsjettet rett til ikke-statlige organisasjoner», fortalte Carlos Jativa meg i 2010 da han var Ecuadors ambassadør i Paris. Correa og partiet hans, Alianza País, lovet en helomvending og å gjenreise statens «fundamentale» rolle. Det manglet ikke på prosjekter, men det hele lignet iblant på pinnespillet mikado: Rørte man en bit, risikerte man at andre kollapset. For eksempel i helsevesenet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Privat profitt, offentlige tap etter Athen-OL

Neste sak

Det hellige tysk-økonomiske riket

Mer Ecuador

Folkeopprør mot Moreno

Økonomiske innstramminger i bytte mot en redningspakke fra IMF har utløst massedemonstrasjoner og politisk krise i

Morenos machiavellisme

Lenín Moreno ble valgt til president med løfter om å videreføre Rafael Correas sosiale politikk. I

0 kr 0