Da president Correa innviet det nye sykehuset i Puyo i 2013, inviterte han lokalbefolkningen til å komme på besøk for å «føle seg stolte av sitt nye fedreland». Foto: David C. S. / Wikimedia Commons.

Helse for folket

I ti år har Ecuador forsøkt å gjenoppbygge det offentlige helsevesenet etter tiår med forsømmelse og privatiseringer. Det er ikke alltid like lett.

«Sigchos ønsker oss velkommen», roper legen César Molina og peker på en snødekt fjelltopp i det fjerne som blir lyst opp av sola. Vi kjører gjennom fjell og raviner i en time før vi kommer fram til et splitter nytt sykehus. Siden januar i fjor har over hundre ansatte jobbet i det stilrene, moderne bygget. På fasaden henger fargesirkelen som tidligere president Rafael Correa (2007–2017) innførte som landets logo.

«Før Correa ble valgt gikk en tredjedel av statsbudsjettet rett til ikke-statlige organisasjoner», fortalte Carlos Jativa meg i 2010 da han var Ecuadors ambassadør i Paris. Correa og partiet hans, Alianza País, lovet en helomvending og å gjenreise statens «fundamentale» rolle. Det manglet ikke på prosjekter, men det hele lignet iblant på pinnespillet mikado: Rørte man en bit, risikerte man at andre kollapset. For eksempel i helsevesenet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Forrige sak

Privat profitt, offentlige tap etter Athen-OL

Neste sak

Det hellige tysk-økonomiske riket

Andre saker om Ecuador

0 kr 0