Helse for folket

I ti år har Ecuador forsøkt å gjenoppbygge det offentlige helsevesenet etter tiår med forsømmelse og privatiseringer. Det er ikke alltid like lett.

«Sigchos ønsker oss velkommen», roper legen César Molina og peker på en snødekt fjelltopp i det fjerne som blir lyst opp av sola. Vi kjører gjennom fjell og raviner i en time før vi kommer fram til et splitter nytt sykehus. Siden januar i fjor har over hundre ansatte jobbet i det stilrene, moderne bygget. På fasaden henger fargesirkelen som tidligere president Rafael Correa (2007–2017) innførte som landets logo.

«Før Correa ble valgt gikk en tredjedel av statsbudsjettet rett til ikke-statlige organisasjoner», fortalte Carlos Jativa meg i 2010 da han var Ecuadors ambassadør i Paris. Correa og partiet hans, Alianza País, lovet en helomvending og å gjenreise statens «fundamentale» rolle. Det manglet ikke på prosjekter, men det hele lignet iblant på pinnespillet mikado: Rørte man en bit, risikerte man at andre kollapset. For eksempel i helsevesenet. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Privat profitt, offentlige tap etter Athen-OL

Neste sak

Det hellige tysk-økonomiske riket

Mer Ecuador

Bankmannen, yogien og håpet i Ecuador

7. februar skal ecuadorianerne velge sin neste president. Sittende president Lenín Moreno ble valgt som venstrekandidat, men har gjort alt for å sabotere landets venstreside. Nå håper landets høyreside at han har lykkes med det.

Folkeopprør mot Moreno

Økonomiske innstramminger i bytte mot en redningspakke fra IMF har utløst massedemonstrasjoner og politisk krise i Ecuador. President Lenín Moreno skylder alt på forgjengeren, Rafael Correa, som her gir sin analyse.

Morenos machiavellisme

Lenín Moreno ble valgt til president med løfter om å videreføre Rafael Correas sosiale politikk. I stedet har han snudd brått og uventet til høyre.

Å styre i mediedemokratiets tidsalder

Bare halvparten av det vi har oppnådd, ville ført til borgerkrig for noen tiår siden, skriver Rafael Correa, som her gjør opp status for venstresidens seire og nederlag i Latin-Amerika de siste tjue årene.

Ecuadors tunge miljøkamp

RIO+20 i slutten av juni føyde seg inn i rekken av mislykkede miljøtoppmøter. Mens rike land forsøker å tvinge fram en grønn økonomi som er kompatibel med den nyliberale verdensorden, prøver Ecuador å samle internasjonal støtte til et nytt prosjekt for å forene nasjonal suverenitet, sosiale framskritt og vern av økosystemet.

0 kr 0