/

Pentagons nyttige idioter

USAs demokratiske oppofrelse kjenner ingen pris, eller jo: en tredobling av atomvåpenposten på militærbudsjettet.

I Washington er det én sak alle demokrater og republikanere er enige om: Russland må bekjempes. De hevder Vladimir Putin tviler på USAs vilje til å forsvare sine allierte og at han gjør alt for å beskytte sitt autoritære regime mot liberaldemokratisk smitte. Han har derfor valgt å angripe Vesten. Men den amerikanske hæren og de to partienes politikere har bestemt seg for å gå til motangrep og sikre freden og demokratiet.

Vel, først og fremst den amerikanske hæren. På oppdrag fra Det hvite hus er Pentagon i ferd med å ferdigstille en rapport hvor de anbefaler mer utstrakt bruk av atomvåpen.1 Ashley Feinberg, «Exclusive: here is a draft of Trump’s nuclear review. He wants a lot more nukes», Huffington Post, 11. januar 2018. Dagens atomvåpen er så destruktive at det nærmest er utenkelig å bruke dem, dermed er deres avskrekkende rolle begrenset, argumenterer Pentagon. De bør derfor krympes, for å kunne brukes mot flere typer trusler, inkluderte «ikke-nukleære» som kommunikasjonsnettverk, kjemiske og biologiske våpen, og mot dataangrep.

I 2016 skal Donald Trump, som ikke helt hadde fått med seg poenget med avskrekking, ha spurt sine rådgivere: «Hva er vitsen med å ha atomvåpen hvis vi ikke bruker dem?»2 Matthew J. Belvedere, «Trump asks why US can’t use nukes: MSNBC», CNBC, 3. august 2016,. Pentagon-rapporten svarer på sitt vis. Overfor Russlands (og Kinas) «geopolitiske ambisjoner», og Kremls ønske om å «endre europakartet med makt» og «utfordre verdensordenen som har hersket siden den kalde krigen», må USA straks «modernisere atomarsenalet» sitt for å fortsatt være «frihetens trofaste voktere». Denne demokratiske oppofrelsen kjenner ingen pris, eller jo: en tredobling av atomvåpenposten på militærbudsjettet.

En slik geopolitisk skremselspropaganda for å skape et nytt våpenkappløp ville vekket mer motstand i USA, hadde det ikke vært for at det som går for å være den amerikanske venstresiden i et helt år har jobbet intenst for å framstille Trump som Kremls marionett. Så intenst at de har fått ham til å gi våpen til Ukraina (noe hans demokratiske forgjenger nektet å gjøre) og skjerpet sanksjonene mot Russland. Tidligere visepresident Joe Biden hopper av glede i en artikkel med den subtile overskriften: «Hvordan gjøre motstand mot Kreml: Å forsvare demokratiet mot dets fiender».3 Foreign Affairs, New York, januar-februar 2018.

Nylig offentliggjorde demokratene i Senatets utenrikskomité en rapport om «Putins asymmetriske angrep mot demokratiet i Russland og Europa». NBCs kjendisjournalist Rachel Maddow, kjent som talspersonen for «motstandsbevegelsen» mot Trump, reagerte umiddelbart, enda mer indignert enn vanlig: «Ikke bare har presidenten vår ikke gjort noe for å slukke brannen; han står og ser på flammene!» Hun kan sove rolig: Pentagon vil passe på henne.

Oversatt av redaksjonen

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Fotnoter[+]

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Wahhabistene slår tilbake

Neste sak

Weinsteins venstreside

Mer Leder

Veien til Kabul

Vi må nå håpe at fiaskoen i Afghanistan ikke vil føre til at NATO velger å

0 kr 0