Pentagons nyttige idioter

USAs demokratiske oppofrelse kjenner ingen pris, eller jo: en tredobling av atomvåpenposten på militærbudsjettet.

februar 2018

I Washington er det én sak alle demokrater og republikanere er enige om: Russland må bekjempes. De hevder Vladimir Putin tviler på USAs vilje til å forsvare sine allierte og at han gjør alt for å beskytte sitt autoritære regime mot liberaldemokratisk smitte. Han har derfor valgt å angripe Vesten. Men den amerikanske hæren og de to partienes politikere har bestemt seg for å gå til motangrep og sikre freden og demokratiet.

Vel, først og fremst den amerikanske hæren. På oppdrag fra Det hvite hus er Pentagon i ferd med å ferdigstille en rapport hvor de anbefaler mer utstrakt bruk av atomvåpen.1 Ashley Feinberg, «Exclusive: here is a draft of Trump’s nuclear review. He wants a lot more nukes», Huffington Post, 11. januar 2018. Dagens atomvåpen er så destruktive at det nærmest er utenkelig å bruke dem, dermed er deres avskrekkende rolle begrenset, argumenterer Pentagon. De bør derfor krympes, for å kunne brukes mot flere typer trusler, inkluderte «ikke-nukleære» som kommunikasjonsnettverk, kjemiske og biologiske våpen, og mot dataangrep.

I 2016 skal Donald Trump, som ikke helt hadde fått med seg poenget med avskrekking, ha spurt sine rådgivere: «Hva er vitsen med å ha atomvåpen hvis vi ikke bruker dem?»2 Matthew J. Belvedere, «Trump asks why US can’t use nukes: MSNBC», CNBC, 3. august 2016,. Pentagon-rapporten svarer på sitt vis. Overfor Russlands (og Kinas) «geopolitiske ambisjoner», og Kremls ønske om å «endre europakartet med makt» og «utfordre verdensordenen som har hersket siden den kalde krigen», må USA straks «modernisere atomarsenalet» sitt for å fortsatt være «frihetens trofaste voktere». Denne demokratiske oppofrelsen kjenner ingen pris, eller jo: en tredobling av atomvåpenposten på militærbudsjettet.

En slik geopolitisk skremselspropaganda for å skape et nytt våpenkappløp ville vekket mer motstand i USA, hadde det ikke vært for at det som går for å være den amerikanske venstresiden i et helt år har jobbet intenst for å framstille Trump som Kremls marionett. Så intenst at de har fått ham til å gi våpen til Ukraina (noe hans demokratiske forgjenger nektet å gjøre) og skjerpet sanksjonene mot Russland. Tidligere visepresident Joe Biden hopper av glede i en artikkel med den subtile overskriften: «Hvordan gjøre motstand mot Kreml: Å forsvare demokratiet mot dets fiender».3 Foreign Affairs, New York, januar-februar 2018.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal

Nylig offentliggjorde demokratene i Senatets utenrikskomité en rapport om «Putins asymmetriske angrep mot demokratiet i Russland og Europa». NBCs kjendisjournalist Rachel Maddow, kjent som talspersonen for «motstandsbevegelsen» mot Trump, reagerte umiddelbart, enda mer indignert enn vanlig: «Ikke bare har presidenten vår ikke gjort noe for å slukke brannen; han står og ser på flammene!» Hun kan sove rolig: Pentagon vil passe på henne.

Oversatt av redaksjonen

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal