En kvinne kjører bil i Riyadh i 2014 som del av en protest mot Saudi-Arabias forbud mot kvinnelige sjåfører. Nå har Mohammed bin Salman opphevet forbudet, og fra og med juni kan de sette seg bak rattet. Foto: Hasan Jamal, AFP / ntb scanpix.

Wahhabistene slår tilbake

Kronprins Mohammed bin Salmans løfter om å bekjempe ekstremisme innebærer ikke nødvendigvis religiøs reform.

Mohammed bin Salmans lynraske ferd mot toppen har tilsynelatende åpnet et nytt kapittel i Saudi-Arabias historie. Hans mange oppsiktsvekkende gjerninger og uttalelser etter at han ble utnevnt til kronprins i juni i fjor, viser hans ambisjon om å endre det saudiske samfunnet og få full kontroll over politikken, økonomien og utenrikspolitikken. Men for å virkeliggjøre sine eneveldige drømmer må han også få kontroll over kongedømmets viktigste (symbolske) ressurs: religionen.

Kronprinsens appell om en moderat islam, beslutningen om at kvinner kan kjøre bil, tillatelsen til å arrangere konserter og gjenåpningen av kinoene, blir sett som tegn på et nytt, nærmest revolusjonært prosjekt: en av-wahhabisering av samfunnet og regimet. Men ser vi bakenfor de store ordene i mediene, finnes det flere historiske og sosiale faktorer som forkludrer kronprinsens planer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Forrige sak

Det hellige tysk-økonomiske riket

Default thumbnail
Neste sak

Pentagons nyttige idioter

Andre saker om Saudi-Arabia

0 kr 0