Wahhabistene slår tilbake

Kronprins Mohammed bin Salmans løfter om å bekjempe ekstremisme innebærer ikke nødvendigvis religiøs reform.

Mohammed bin Salmans lynraske ferd mot toppen har tilsynelatende åpnet et nytt kapittel i Saudi-Arabias historie. Hans mange oppsiktsvekkende gjerninger og uttalelser etter at han ble utnevnt til kronprins i juni i fjor, viser hans ambisjon om å endre det saudiske samfunnet og få full kontroll over politikken, økonomien og utenrikspolitikken. Men for å virkeliggjøre sine eneveldige drømmer må han også få kontroll over kongedømmets viktigste (symbolske) ressurs: religionen.

Kronprinsens appell om en moderat islam, beslutningen om at kvinner kan kjøre bil, tillatelsen til å arrangere konserter og gjenåpningen av kinoene, blir sett som tegn på et nytt, nærmest revolusjonært prosjekt: en av-wahhabisering av samfunnet og regimet. Men ser vi bakenfor de store ordene i mediene, finnes det flere historiske og sosiale faktorer som forkludrer kronprinsens planer. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Det hellige tysk-økonomiske riket

Neste sak

Pentagons nyttige idioter

Mer Saudi-Arabia

Saudi-Arabias andre olje

Koronapandemien har tvunget Saudi-Arabia til å avlyse årets pilegrimsferd til Mekka, og med det inntekter på opptil tjue milliarder dollar. Men det stanser ikke kongedømmets planer om å gjøre sin nest største inntektskilde enda større, på bekostning av liv, helse og historie.

Kvinnefrigjøring ovenfra

Saudi-Arabia vil trekke oppmerksomheten bort fra landets fastkjørte krig i Jemen og framstille seg som mer progressiv enn det middelalderske Iran. Men de saudiske kvinnene er ikke enige om samfunnet blir friere av arveprins Mohammed bin Salmans reformer.

Saudisk blindspor i Jemen

Saudi-Arabia møter stadig nye nederlag i Midtøsten, hvor kongedømmet anklages for å støtte jihadister både ideologisk og militært. Men verst av alt er den nådeløse krigen landet fører i Jemen.

0 kr 0