Wahhabistene slår tilbake

Kronprins Mohammed bin Salmans løfter om å bekjempe ekstremisme innebærer ikke nødvendigvis religiøs reform.

En kvinne kjører bil i Riyadh i 2014 som del av en protest mot Saudi-Arabias forbud mot kvinnelige sjåfører. Nå har Mohammed bin Salman opphevet forbudet, og fra og med juni kan de sette seg bak rattet. Foto: Hasan Jamal, AFP / ntb scanpix.

Mohammed bin Salmans lynraske ferd mot toppen har tilsynelatende åpnet et nytt kapittel i Saudi-Arabias historie. Hans mange oppsiktsvekkende gjerninger og uttalelser etter at han ble utnevnt til kronprins i juni i fjor, viser hans ambisjon om å endre det saudiske samfunnet og få full kontroll over politikken, økonomien og utenrikspolitikken. Men for å virkeliggjøre sine eneveldige drømmer må han også få kontroll over kongedømmets viktigste (symbolske) ressurs: religionen.

Kronprinsens appell om en moderat islam, beslutningen om at kvinner kan kjøre bil, tillatelsen til å arrangere konserter og gjenåpningen av kinoene, blir sett som tegn på et nytt, nærmest revolusjonært prosjekt: en av-wahhabisering av samfunnet og regimet. Men ser vi bakenfor de store ordene i mediene, finnes det flere historiske og sosiale faktorer som forkludrer kronprinsens planer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0