/

Kinas framtidige landbruk sås i Nederland

Etter at melaminforgiftet melk skapte skandale i Kina i 2008, har kinesiske studenter strømmet til landbruks­universitetet i Wageningen i Nederland.

Det er ikke mange folk på universitetsområdet denne lørdagsmorgenen, men Gu Shenghao (27) har sittet foran datamaskinen siden sola sto opp. Han har et lite kontor på Radix, et bygg som tilhører universitetets planteavdeling og huser maskiner for DNA-sekvensering og eksperimentelle drivhus. Doktorgradsstudenten fra Kinas landbruksuniversitet i Beijing er sønn av en offentlig ansatt og en klesselger. Han vokste opp i Baiyin i Gansu-provinsen, kjent for sine røde fjell og fruktbare jorder langs Den gule floden.

Veilederen hans har skaffet ham et toårig stipend fra sentralmyndighetene for å fullføre forskningen sin i en nederlandsk landsby. «Landbruksuniversitetet i Wageningen er verdenskjent som et laboratorium for høyteknologisk jordbruk», sier han. «Universitetet topper alle rangeringer. Filosofien er få sprøytemidler, lite vann, men størst mulig avlinger.» (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Hverdagen midt i krigen

Neste sak

Mellom vits og viten

Mer Kina

Strategisk helse

I 2014 lanserte Jack Ma AliHealth for å dekke kinesernes ønske om bedre helsetjenester. Mye tyder på at selskapet har en lys framtid foran seg.

Alibaba, et kinesisk epos

Med innsamling av persondata fra kundene og et godt forhold til det kinesiske regimet, har Alibaba blitt en verdensledende aktør innen netthandel, digitale betalingsløsninger og helsetjenester. Nå har de kinesiske lederne satt foten ned for konsernet, som er blitt en systemisk risiko.

Kina kopierer Harvard

President Xi Jinping liker å rakke ned på vestlige verdier. Likevel har kinesiske myndigheter kopiert Harvards utdanningsprogram for offentlige ledere. Over hundre tusen kinesere har tatt mastergraden som ble innført på begynnelsen av 2000-tallet.

Kinas posisjonering i FN

Siden 2007 har Kina fått en rekke sentrale lederstillinger i FN-systemet, men påstandene om at landet har invadert FN er betydelig overdrevet. Kina har snarere vært målbevisst.

Kinas lovløse armada

Kina er verst i verden på ulovlig, urapportert og uregulert fiske. I denne månedens podkast fra Le Monde diplomatique snakker George Miller med den prisbelønte journalisten Ian Urbina om hans møte med aggressive kinesiske fiskere i Japanhavet og det kinesiske fiskets konsekvenser for planetens synkende fiskebestander.

0 kr 0