Kinas framtidige landbruk sås i Nederland

Etter at melaminforgiftet melk skapte skandale i Kina i 2008, har kinesiske studenter strømmet til landbruks­universitetet i Wageningen i Nederland.

mars 2018
Fra et rismarked i Heifei. Stikkprøver har vist at risen som selges på markeder i Kina inneholder ulovlig GMO. FOTO: Jianan Yu, REUTERS / NTB Scanpix.

Det er ikke mange folk på universitetsområdet denne lørdagsmorgenen, men Gu Shenghao (27) har sittet foran datamaskinen siden sola sto opp. Han har et lite kontor på Radix, et bygg som tilhører universitetets planteavdeling og huser maskiner for DNA-sekvensering og eksperimentelle drivhus. Doktorgradsstudenten fra Kinas landbruksuniversitet i Beijing er sønn av en offentlig ansatt og en klesselger. Han vokste opp i Baiyin i Gansu-provinsen, kjent for sine røde fjell og fruktbare jorder langs Den gule floden.

Veilederen hans har skaffet ham et toårig stipend fra sentralmyndighetene for å fullføre forskningen sin i en nederlandsk landsby. «Landbruksuniversitetet i Wageningen er verdenskjent som et laboratorium for høyteknologisk jordbruk», sier han. «Universitetet topper alle rangeringer. Filosofien er få sprøytemidler, lite vann, men størst mulig avlinger.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal