Deltakere på Dakar-Djibouti-ekspedisjonen på Det etnografiske museet ved Trocadéro i Paris, mai 1931. Forfatter Michel Leiris er nummer fire fra venstre. Foto: Charles Mallison / Wikimedia Commons.
Litteratur Michel Leiris

En forfatters manddomsprøve

Michel Leiris etnografiske dagbok L’Afrique fantôme er en rejse ind i kolonialismens arrogance, men også en studie af menneskelige valgsituationer og mødet med det fremmede som noget man egentlig ikke kan håndtere.

Posted on

Michel Leiris nåede at opleve næsten hele det forrige århundrede. Leiris, der blev født i Paris i 1901 og døde samme sted i 1990, er forholdsvis ukendt udenfor Frankrig, men en uomgængelig intellektuel gigant i fransk åndsliv. Han uddannede sig i filosofi, men rettede hurtigt sine interesser mod poesien og malerkunsten.

Leiris var i berøring med mange af de vigtigste kunstnere og intellektuelle i første halvdel af det tyvende århundrede. Først surrealismen, dernæst som en del af kredsen omkring Picasso og kunstnere som Giacometti og Francis Bacon, hvis kunst han skrev om i forbindelse med forskellige udstillinger. Senere stiftede han tidsskriftet Document sammen med Georges Bataille, hvor målet var at forene livets sociale og hellige dimensioner for at bane vej for en ny forståelse af mennesket. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver