En forfatters manddomsprøve

Michel Leiris etnografiske dagbok L’Afrique fantôme er en rejse ind i kolonialismens arrogance, men også en studie af menneskelige valgsituationer og mødet med det fremmede som noget man egentlig ikke kan håndtere.

Michel Leiris nåede at opleve næsten hele det forrige århundrede. Leiris, der blev født i Paris i 1901 og døde samme sted i 1990, er forholdsvis ukendt udenfor Frankrig, men en uomgængelig intellektuel gigant i fransk åndsliv. Han uddannede sig i filosofi, men rettede hurtigt sine interesser mod poesien og malerkunsten.

Leiris var i berøring med mange af de vigtigste kunstnere og intellektuelle i første halvdel af det tyvende århundrede. Først surrealismen, dernæst som en del af kredsen omkring Picasso og kunstnere som Giacometti og Francis Bacon, hvis kunst han skrev om i forbindelse med forskellige udstillinger. Senere stiftede han tidsskriftet Document sammen med Georges Bataille, hvor målet var at forene livets sociale og hellige dimensioner for at bane vej for en ny forståelse af mennesket. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Erdogans nasjonalistflørt

Neste sak

Politiseringen av nabolaget

Andre saker om Litteratur

Gud i en kakerlak

Den brasiliansk-jødiske forfatter Clarice Lispector var en stemme så anderledes at ingen kunne placere hende. Hendes

Den hellige klovn

I både skrift og billede søgte den franske digter og maler Henri Michaux en idé om

Hinsides reparasjon

Hva ville skjedd hvis Alan Turing ikke begikk selvmord, Storbritannia tapte Falklandskrigen og roboter kunne forelske

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.