En forfatters manddomsprøve

Michel Leiris etnografiske dagbok L’Afrique fantôme er en rejse ind i kolonialismens arrogance, men også en studie af menneskelige valgsituationer og mødet med det fremmede som noget man egentlig ikke kan håndtere.

Michel Leiris nåede at opleve næsten hele det forrige århundrede. Leiris, der blev født i Paris i 1901 og døde samme sted i 1990, er forholdsvis ukendt udenfor Frankrig, men en uomgængelig intellektuel gigant i fransk åndsliv. Han uddannede sig i filosofi, men rettede hurtigt sine interesser mod poesien og malerkunsten.

Leiris var i berøring med mange af de vigtigste kunstnere og intellektuelle i første halvdel af det tyvende århundrede. Først surrealismen, dernæst som en del af kredsen omkring Picasso og kunstnere som Giacometti og Francis Bacon, hvis kunst han skrev om i forbindelse med forskellige udstillinger. Senere stiftede han tidsskriftet Document sammen med Georges Bataille, hvor målet var at forene livets sociale og hellige dimensioner for at bane vej for en ny forståelse af mennesket. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Erdogans nasjonalistflørt

Neste sak

Politiseringen av nabolaget

Mer Litteratur

Fra Don Quijote til Sancho Panza

Få amerikanske presidenter har vekket så mye entusiasme, men i hans memoarer framstår Barack Obamas tid i Det hvite hus mest som en anledning som ikke ble grepet.

Den mytologiske maskine

Mytens tvetydige rolle og indflydelse på kultur og samfund er tema for Furio Jesis hovedværk Germania segreta (1967). Den italienske forfatter så myten som både grusom og farlig, men også et poetisk og politisk erfaringsrum.

En form for indsigt

Den amerikanske digter Louise Glück modtog i fjor nobelprisen i litteratur for en poesi der gennem mytiske temaer og livets cyklus udforsker grundlæggende spørgsmål om tiden, selvet og lykken.

«Elevene må deles inn i små øyer»

Etter over tretti år som lærer, har forfatteren Nathalie Quintane skrevet om det franske skolevesenet i boka Un hamster à l’école, «En hamster på skolen», som vi her trykker et utdrag fra.

Å gape over lerretet

I Å skrive er å be om for mye får leseren følge Gunnar Wærness på veien mellom den visuelle boksiden og den lydlige poesien, og i konstant kamp med det lyriske jeget.

0 kr 0