Filmisk set – april

Der findes film, hvor hverken fortælling, karakter eller for den sags skyld stilistiske træk er det centrale, men hvor selve overfladen bliver et omdrejningspunkt.

Størstedelen af de film, vi ser, er optaget af plot, karakterer og udfoldelsen af en fortælling. De har muligvis en række iøjnefaldende stilistiske træk, men ofte skal stilen primært være en drivkraft for fortællingen eller karakterudviklingen. Men der findes også film, hvor hverken fortælling, karakter eller for den sags skyld stilistiske træk er det centrale, men hvor selve overfladen bliver et omdrejningspunkt. Og med overflade refererer jeg til det, man kunne kalde materialitet eller tekstur. Film med fokus på objekters fysiske beskaffenhed er tit af typen kunstfilm eller måske ligefrem avantgarde- og eksperimentalfilm. Klassiske eksempler på den slags film kunne være Coming Attractions (2010) af Peter Tscherkassky eller Carolee Schneemanns Fuses fra 1965. Især sidstnævnte er et interessant bud på hvordan selve elskovsakten kan finde et næsten fysisk udtryk i filmisk form.

Men der findes også «overfladefilm» i mainstreamkulturen. En af de nyeste er Paul Thomas Andersons Phantom Thread. Filmen er fremdeles et portræt af (den fiktive) tøjdesigner Reynolds Woodcock og dermed også et historisk dokument om den engelske modeverden anno 1950'erne. Men filmen har ligeledes en markant optagethed af materialitet i form af selve tekstilernes tekstur. Dette virker kun naturligt, filmens emne taget i betragtning, men måden Anderson inkorporerer materialitet i filmens narrativ fortjener nogle bemærkninger. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Kirken mot Kabila

Neste sak

Bagatellisering av en katastrofe

Mer Filmisk set

Filmisk set – juli

To værker udøver filmtennis på hver sin facon. Det er næsten to forskellige sportsgrene, de får frembragt.

Filmisk set – juni

Det blev heller ikke til en kvindelig vinder i år, da japanske Kore-Eda Hirokazu modtog De Gyldne Palmer for filmen Shoplifters.

Filmisk set – mai

I A Way Out er det dynamikken mellem brødrene, der således både sikrer spillet en karakterudvikling, der nærmere sig nogle af de bedre film indenfor genren.

Filmisk set – mars

For nylig så jeg filmen Room(2015) af Lenny Abrahamson, og det slog mig, hvor meget af filmens attraktion, der er placeret i brugen af dens snævre loca-tion. For de uindviede kan jeg berette, at Room er fortællingen om en mor, der sammen med sin søn gennem en længere årrække er indespærret i et lille skur. Filmen er baseret på en bog af den canadiske forfatter Emma Donoghue og trækker naturligvis også på lignende hændelser i virkeligheden, såsom Fritzl-sagen, hvor en datter blev holdt fanget af sin far gennem 24 år eller sagen om østrigske Natascha Kampusch, der blev kidnappet og holdt indespærret i otte år i et garagerum, der målte 3x4 meter.

Filmisk set – februar

I sin knap 50 år lange karriere lavede Kubrick 13 spillefilm. Det er dog især materialet bag de film, vi alle kender der gør størst indtryk.

0 kr 0