Filmisk set – juli

To værker udøver filmtennis på hver sin facon. Det er næsten to forskellige sportsgrene, de får frembragt.

Der er næppe nogen genre, der hedder tennisfilm. I bedste fald skulle vi så tale om en subgenre indenfor kategorien sportsfilm, der jo typisk kredser om sejre og nederlag, kampen for at nå toppen, helte og skurke, skader og triumfer. Lad det nu ligge. Jeg så for nylig den forholdsvist nye tennisfilm Borg vs. McEnroe (2017), lavet af danske Janus Metz, og kom til at tænke på Jørgen Leths noget ældre tennisfilm Motion Picture (1970). De to værker udøver filmtennis på hver sin facon. Det er næsten to forskellige sportsgrene, de får frembragt.

De første scener i Metz' tennisdrama er stilrene og stramme. De udnytter til fulde tennisbanens mange firkanter. Her er mønsteret. Geometrien. Grafiske momenter. Det må være en nydelse at arbejde med for en filmfotograf. Senere kommer perspektivet oppefra, som åbenbarer et helt andet spil end det, vi kender. Det kan filmen. Det kan kunsten. Vise os noget velkendt på en anden facon. Gøre det kendte ukendt og dermed interessant på ny. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Min fiendes fiende

Neste sak

Frykten for den tomme arbeidsplassen

Mer Filmisk set

Filmisk set – juni

Det blev heller ikke til en kvindelig vinder i år, da japanske Kore-Eda Hirokazu modtog De Gyldne Palmer for filmen Shoplifters.

Filmisk set – mai

I A Way Out er det dynamikken mellem brødrene, der således både sikrer spillet en karakterudvikling, der nærmere sig nogle af de bedre film indenfor genren.

Filmisk set – april

Der findes film, hvor hverken fortælling, karakter eller for den sags skyld stilistiske træk er det centrale, men hvor selve overfladen bliver et omdrejningspunkt.

Filmisk set – mars

For nylig så jeg filmen Room(2015) af Lenny Abrahamson, og det slog mig, hvor meget af filmens attraktion, der er placeret i brugen af dens snævre loca-tion. For de uindviede kan jeg berette, at Room er fortællingen om en mor, der sammen med sin søn gennem en længere årrække er indespærret i et lille skur. Filmen er baseret på en bog af den canadiske forfatter Emma Donoghue og trækker naturligvis også på lignende hændelser i virkeligheden, såsom Fritzl-sagen, hvor en datter blev holdt fanget af sin far gennem 24 år eller sagen om østrigske Natascha Kampusch, der blev kidnappet og holdt indespærret i otte år i et garagerum, der målte 3x4 meter.

Filmisk set – februar

I sin knap 50 år lange karriere lavede Kubrick 13 spillefilm. Det er dog især materialet bag de film, vi alle kender der gør størst indtryk.

0 kr 0