Beskeder til mennesket

Den gode dokumentarfilm tager os ind i miljøer, vi ellers ikke kommer, og den bringer os til en bedre forståelse af hinanden.

Engang var Message to Man en rendyrket fejring af dokumentarfilmen. Festivalen, der finder sted hvert år i Skt. Petersborg, har sidenhen udvidet repertoiret til også at rumme animation, kortfilm og spillefilm. Ved åbningen af festivalen breder man den røde løber ud og har sandsynligvis smidt en pæn sum penge på bordet for at få Paolo Sorrentino til at dandere ned af den. Åbningsfilmen er mærkværdigt nok Sorrentinos spillefilm Youth (2015), der jo ikke ligefrem er noget nyt værk. Senere hører jeg fra en festivalens medarbejdere, at netop Youth har en stor fanskare i Skt. Petersborg, og da man gerne vil have mange af byens borgere til at dukke op til åbningen, er det altså Youth, der toner frem på lærredet.

Det kan virke til, at festivalen er blevet en anelse behagesyg og ikke længere stoler entydigt på sit originale koncept. Det er lidt en skam, for dokumentarfilmene på festivalen viste med al tydelighed, at dokumentaren fint kan stå alene og ikke har brug for fiktionsbrorens glamourøse afsmitning. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Ortegas brutale blindspor

Neste sak

Ble brasilianerne høyreekstremister på noen uker?

Mer Dokumentar

Blikket rettet mod mennesket

Er man nysgerrig på mennesket i al sin mærkværdige mangfoldighed, er dokumentarfestivalen HUMAN i Oslo et godt sted at opholde sig.

Bakenfor pandemien

The Covid Diaries, videodagbøkene til fem unge mennesker i New York, kan sies å være en bagatell, men ikke desto mindre en sympatisk sådan.

Opp av asken

Gjenoppstandelsen til den en gang konkursrammede byen Stockton i California er en prosess det sikkert er mye å lære av. Dokumentaren Stockton On My Mind prioriterer byens
unge ordfører og hans nærmeste.

Han som slapp unna og hun som skrev om ham

I’ll Be Gone in the Dark gir et myldrende bilde av kriminaljournalisten og -forfatteren Michelle McNamara og drapsmannen hun forsket på. De seks episodene hadde sikkert tålt en siste runde i klipperommet, men lykkes langt på vei med å sirkle inn begge uten å tape oversikten.

Beretning om varslede ulykker

Korrupsjonen som avdekkes i kjølvannet av en brann på en nattklubb er hinsides det meste som er å se i fiksjonsfilmer om det samme. Alexander Nanaus dokumentar følger en avisredaksjons møysommelige arbeid med en sak som vokser til en spennende filmfortelling, på godt og vondt.

0 kr 0