Brexit-protest utenfor Westminster, London, 10. september. Foto: Daniel LEAL-OLIVAS, AFP / NTB Scanpix.
/

Dårlig nytt fra Newport

To år etter brexit-avstemningen og seks måneder før et endelig utfall ingen kan forutsi, har lite endret seg i de walisiske dalene der man i håpløshet stemte for å forlate unionen.

«Det var første gang jeg måtte stå i kø for å stemme», sier Nicola Davies om folkeavstemningen over Stor­britannias EU-medlemskap 23. juni 2016. «Da visste jeg med en gang at vi kom til å tape. Folk kom ut og spurte 'hvorfor må jeg bruke blyant?' Det var åpenbart at noen aldri hadde vært i et valgavlukke før.»

Slik bidro folket i Newport sør i Wales til et flertall for å melde Storbritannia ut av EU.[ref] Se Paul Mason, «Villfaren, splittet og alene» og «Apati og likegyldighet i Labour-land», Le Monde diplomatique, juli 2016 og juni 2017.[/ref] Byen og dalene ble tidlig og tungt industrialisert, og dette er fortsatt et kjerneområde for Labour. Men verken lojalitet til partiet eller ekspertenes advarsler om at brexit ville bety industridød, hindret 60 prosent av Newports velgere i å stemme for å forlate EU. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Demagogfabrikken

Neste sak

Det ensomme Russland

Andre saker om Storbritannia

Britisk EU-joker

Mens Boris Johnsons konservative parti vil forlate EU og Jeremy Corbyns Labour

0 kr 0