Planetarisk nydelse

Den amerikanske filosof Alphonso Lingis er en unik stemme der kombinerer eksistensfilosofi med en mere udadvendt jordisk-sanselig realisme. De vigtigste af hans essay er nu samlet i The Lingis Reader.

Alphonso Lingis (f. 1933) gik lige fra begyndelsen af sine egne veje. Som ung slog han sine folder i efterkrigstidens Paris, læste og oversatte Sartre, Merleau-Ponty og Levinas. Især oversættelser af de to sidste filosoffers centrale værker (Synligt-usynligt og Totalitet og uendelighed) banede vejen for en generation af fænomenologiske tænkere i USA. Men Lingis valgte fra tidligt af at kombinere filosofien med et antropologisk, psykoanalytisk og geografisk arbejde, og gennem sine mange rejser skabte han sin helt egen genre, en fænomenologisk rejselitteratur.

Med sin filosofiske baggage i den ene hånd, kameraet i den anden, og øjne og ører åbne, har han skrevet en række alternative fortællinger om seksualitet, angst, økonomi, tillid, fællesskab, overskridelse, krig og frihed. For Lingis skal filosofien være en «afslørende diskurs» om virkeligheden, ikke en kommentar til filosofiske tekster og problemer. Den må gå på opdagelse og hente inspiration fra historien og det virkelige liv. Hvis de store myter og fortællinger om de menneskelige lidenskaber ikke længere taler til os, er det fordi vi har «mistet sansen for grundfølelsernes transhistoriske og animalske dimension der lever i os». (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Kunsten å skape seg selv

Neste sak

Uventet forsoning mellom Etiopia og Eritrea

Mer Filosofi

Verdens ende eller framtidens begynnelse

Om verden ikke går under for alvor, tiltar bekymringen for at sivilisasjonen vil kollapse. Først når vi forstår hva som ligger i tanken om verdens ende, kan vi lære å tenke på vår tid som en begynnelse.

Den mytologiske maskine

Mytens tvetydige rolle og indflydelse på kultur og samfund er tema for Furio Jesis hovedværk Germania segreta (1967). Den italienske forfatter så myten som både grusom og farlig, men også et poetisk og politisk erfaringsrum.

Uansvarlig optimisme

Kampanjene for å vekke folk og politikere med fakta, følelser og mørke framtidsscenarier har skapt en motkraft. Den nye anti-alarmismen benekter ikke klimaendringene. I stedet tilbyr den et vell av optimistiske argumenter for at vi er på rett kurs, og at det er klimatiltakene som er farlige.

Lyset efter Gud

Vi har afskaffet Gud og dernæst sjælen, tilbage er kun verden. Med After God har Peter Sloterdijk skrevet en moderne historie om sjælens mutationer og mulige genkomst i en sekulariseret og artificiel maskinalder.

0 kr 0