Fra demonstrasjonen til «de gule vestene» i Paris 1. desember. Foto: Alain Jocard, AFP / NTB Scanpix.
Frankrike Skatteopprør

Tapt tiltro til omfordeling

«De gule vestene» har tatt Frankrike på senga. Protesten mot økt drivstoffavgift har brakt for dagen en følelse av urettferdig beskatning som har ulmet i lang tid hos lavtlønte.

Posted on

«Stans avgiftene», «Skrue Macron», «Å dra på jobb er blitt luksus», «Venstre, høyre = avgifter». Slagordene til demonstrantene som siden 17. november har blokkert franske hovedveier og protestert på Champs-Élysées mot økt drivstoffavgift, viser både en bred politisk protestbevegelse og et sinne mot noe helt bestemt, nemlig skatter og avgifter, velferdsstatens fundament.

Gjennom hele forrige århundre holdt den franske arbeiderklassen seg for det meste borte fra skattespørsmål. Innføringen av progressiv inntektsskatt etter andre verdenskrig vekket først og fremst reaksjoner fra folk i frie yrker, selvstendig næringsdrivende og bønder, som organiserte seg i skattebetalerforeninger.[ref]Nicolas Delalande, Les Batailles de l’impôt. Consentement et résistances de 1789 à nos jours, Seuil, Paris, 2011.[/ref] Med unntak av da venstrekoalisjonen Folkefronten satt med makten (1936–1938), har skatteurettferdighet vært en marginal kampsak i arbeiderbevegelsen sammenlignet med lønnskrav eller bevaring av arbeidsplasser. Selv de usosiale indirekte skattene på forbruk, som merverdiavgiften, som utgjør rundt halvparten av skatteinngangen til den franske staten mens inntektsskatt står for en fjerdedel, har sjelden vært en sak for franske fagforeninger og venstresiden. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Frankrike

Kampen om vannet

Den offentlige driften av Frankrikes vannkraftressurser har lenge vært et gode for

0 kr 0
Gå til Toppen