Tapt tiltro til omfordeling

«De gule vestene» har tatt Frankrike på senga. Protesten mot økt drivstoffavgift har brakt for dagen en følelse av urettferdig beskatning som har ulmet i lang tid hos lavtlønte.

«Stans avgiftene», «Skrue Macron», «Å dra på jobb er blitt luksus», «Venstre, høyre = avgifter». Slagordene til demonstrantene som siden 17. november har blokkert franske hovedveier og protestert på Champs-Élysées mot økt drivstoffavgift, viser både en bred politisk protestbevegelse og et sinne mot noe helt bestemt, nemlig skatter og avgifter, velferdsstatens fundament.

Gjennom hele forrige århundre holdt den franske arbeiderklassen seg for det meste borte fra skattespørsmål. Innføringen av progressiv inntektsskatt etter andre verdenskrig vekket først og fremst reaksjoner fra folk i frie yrker, selvstendig næringsdrivende og bønder, som organiserte seg i skattebetalerforeninger. Med unntak av da venstrekoalisjonen Folkefronten satt med makten (1936–1938), har skatteurettferdighet vært en marginal kampsak i arbeiderbevegelsen sammenlignet med lønnskrav eller bevaring av arbeidsplasser. Selv de usosiale indirekte skattene på forbruk, som merverdiavgiften, som utgjør rundt halvparten av skatteinngangen til den franske staten mens inntektsskatt står for en fjerdedel, har sjelden vært en sak for franske fagforeninger og venstresiden. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Kamerun splittet av språk

Neste sak

Myk teatermakt i Kasakhstan

Mer Frankrike

Underlig fransk enighet

Vil Frankrikes progressive partier snart overta Tokyos Kina-politikk eller Washingtons Venezuela-politikk?

Frankrikes godt bevarte hemmeligheter

En ny rapport om Frankrikes rolle i folkemordet i Rwanda, avslører at president François Mitterrand systematisk støttet hutuene og ignorerte varsler om et kommende folkemord. Men den fulle sannheten om Frankrikes rolle ligger fortsatt godt skjult i arkiver få forskere får tilgang til.

To verdener for bøndene i Bretagne

Presset av høye produksjonskrav stiger selvmordstallene blant franske bønder. Samtidig har noen bønder suksess med småskala økologisk produksjon, kortreist mat og direktesalg.

Frankrike outsourcer krigen i Sahel

Med en årlig kostnad på nær ti milliarder kroner forsøker Frankrike nå å få sine europeiske partnere til å engasjere seg i den franske militæroperasjonen i Sahel. Flere land har gått med på å sende styrker, men ikke uten å kreve noe i gjengjeld.

Landsbygdas revansj

Et hus med hage, langt unna storbyens kjas og mas. I Frankrike lar stadig flere byboere seg friste av tanken om et liv på landet i kjølvannet av koronapandemien. Det har fått mediene til å spå et løft for landsbygda. Men virkeligheten på bakken tilsier noe annet.

0 kr 0