Til Pan!

Havet blir varmere, brannene og stormene villere, og nye virus og parasitter ser dagens lys. Kan det lede til et økofascistisk kupp i Norge i 2050?

Å bli ‘nullet’ betyr vanligvis å bli strøket fra liste, i forlagssammenheng viser det nesten bestandig til at Kulturrådets innkjøpskomité vender ned tommelen for en bok, noe som resulterer i at forlaget selv må betale for innkjøp av tusen eksemplarer til bibliotekene. Nullingen av Paul Abel av Bjørn Vatne (f. 1976) har ikke lidd en slik skjebne. ‘Nullingen’ i tittelen viser snarere til en utestengelse, utfrysing og, i verste fall, forsvinning og selvmord. En nulling kan i romanen også være en person, for eksempel en respektert forsker og borger som Paul Abel, som ikke klarer å tilpasse seg en ny teknologisk og politisk orden med overvåkning, fjernlesning av tanker og hjernevask.

Norge gjennomgår rundt 2050 et politisk jordskjelv på bakgrunn av et globalt økologisk sammenbrudd med store naturkatastrofer. I Norge viser det seg primært med stormer og skader som stadig sjeldnere blir reparert, i Sør-Europa er det store branner, og Nederland har opplevd en oversvømmelse som langt overgår katastrofen fra 1953. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Russlands kosmiske visjon

Neste sak

Rojava fanget mellom kompromiss og utopi

Andre saker om Litteratur

Gud i en kakerlak

Den brasiliansk-jødiske forfatter Clarice Lispector var en stemme så anderledes at ingen kunne placere hende. Hendes

Den hellige klovn

I både skrift og billede søgte den franske digter og maler Henri Michaux en idé om

Hinsides reparasjon

Hva ville skjedd hvis Alan Turing ikke begikk selvmord, Storbritannia tapte Falklandskrigen og roboter kunne forelske

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.