Til Pan!

Havet blir varmere, brannene og stormene villere, og nye virus og parasitter ser dagens lys. Kan det lede til et økofascistisk kupp i Norge i 2050?

Å bli ‘nullet’ betyr vanligvis å bli strøket fra liste, i forlagssammenheng viser det nesten bestandig til at Kulturrådets innkjøpskomité vender ned tommelen for en bok, noe som resulterer i at forlaget selv må betale for innkjøp av tusen eksemplarer til bibliotekene. Nullingen av Paul Abel av Bjørn Vatne (f. 1976) har ikke lidd en slik skjebne. ‘Nullingen’ i tittelen viser snarere til en utestengelse, utfrysing og, i verste fall, forsvinning og selvmord. En nulling kan i romanen også være en person, for eksempel en respektert forsker og borger som Paul Abel, som ikke klarer å tilpasse seg en ny teknologisk og politisk orden med overvåkning, fjernlesning av tanker og hjernevask.

Norge gjennomgår rundt 2050 et politisk jordskjelv på bakgrunn av et globalt økologisk sammenbrudd med store naturkatastrofer. I Norge viser det seg primært med stormer og skader som stadig sjeldnere blir reparert, i Sør-Europa er det store branner, og Nederland har opplevd en oversvømmelse som langt overgår katastrofen fra 1953. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Russlands kosmiske visjon

Neste sak

Rojava fanget mellom kompromiss og utopi

Mer Litteratur

Fra Don Quijote til Sancho Panza

Få amerikanske presidenter har vekket så mye entusiasme, men i hans memoarer framstår Barack Obamas tid i Det hvite hus mest som en anledning som ikke ble grepet.

Den mytologiske maskine

Mytens tvetydige rolle og indflydelse på kultur og samfund er tema for Furio Jesis hovedværk Germania segreta (1967). Den italienske forfatter så myten som både grusom og farlig, men også et poetisk og politisk erfaringsrum.

En form for indsigt

Den amerikanske digter Louise Glück modtog i fjor nobelprisen i litteratur for en poesi der gennem mytiske temaer og livets cyklus udforsker grundlæggende spørgsmål om tiden, selvet og lykken.

«Elevene må deles inn i små øyer»

Etter over tretti år som lærer, har forfatteren Nathalie Quintane skrevet om det franske skolevesenet i boka Un hamster à l’école, «En hamster på skolen», som vi her trykker et utdrag fra.

Å gape over lerretet

I Å skrive er å be om for mye får leseren følge Gunnar Wærness på veien mellom den visuelle boksiden og den lydlige poesien, og i konstant kamp med det lyriske jeget.

0 kr 0