Pensjonspenger til miljøplyndring

Et gruveprosjekt i Armenia viser at danske pensjonssparere og skattebetalere finansierer aktiviteter med katastrofale helse- og miljøkonsekvenser.

februar 2019
Teghut-gruven som åpnet i 2014. Foto: Wikimedia Commons.

Et stort hvitt arr skjemmer det frodige landskapet i Lori-regionen i det nordlige Armenia. Gravemaskiner og lastebiler forsvinner ned i det flere hundre meter brede hullet med lange støvskyer etter seg. En etter en kjører de i ned i en spiral langs sidene for å hente kobbermalm ut av fjellet. På en ås over den åpne gruven dukker silhuettene av noen fabrikkbygg opp. Det står «FLSmidth» på mange av de store maskinene. Med støtte fra Danmarks Eksportkredit (EKF) ble det danske ingeniørselskapet en pådriver for gruven i Teghut som åpnet i desember 2014. PensionDanmark investerte også 350 millioner danske kroner i denne gruven i en region som anslås å ha 1,6 millioner tonn kobber og rundt 100 000 tonn molybden.

En finurlig låneordning knyttet EKF og PensionDanmark til FLSmidth, den russiske banken Vnesjtorgbank (VTB) og det armenske gruveselskapet Vallex. Og sørget for at danske pensjonssparere og skattebetalere finansierte aktiviteter med katastrofale konsekvenser for miljø og helse. EKF er underlagt Erhvervsministeriet (det danske næringsdepartementet) og samarbeider tett med det danske utenriksdepartementet. Det statlige eksportkredittbyrået tilbyr danske selskaper billige forsikringer og garantier for sine utenlandsinvesteringer, blant annet med støtte til PensionDanmarks og FLS-midths Armenia-eventyr. Med statsgaranti fra EKF ga PensionDanmark lån til prosjektet på én betingelse, nemlig at Vallex skulle bruke de 350 millionene til å kjøpe utstyr fra FLSmidth, som pensjonsfondet i 2014 eide aksjer i for en verdi av 45 millioner danske kroner. Ifølge avtalen skulle gruvens bank, VTB, tilbakebetale lånet etter ti år. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal