Opprørsvind på Balkan

Siden 8. desember har mange tusen serbere hver uke demonstrert mot president Aleksandar Vučić. I Albania utfordrer studenter Edi Ramas sosialdemokratiske regjering.

Serbere demonstrerer mot den usosiale politikken til president Aleksandar Vučić, Beograd 2. mars. Foto: Marko Djurica, Reuters / ntb scanpix.

Nok en gang er det en vår om vinteren i Serbia. Som i 1996–1997, da mange tusen borgere demonstrerte mot Slobodan Miloðeviã, slanger demonstrasjonstogene seg hver l¸rdag gjennom Beograds gater. Protesten mot president Aleksandar Vuèiã’ autorit¿re og antisosiale politikk startet 8. desember og har nå spredd seg til alle byene i landet. I Beograd stanser det lange toget foran hovedkontoret til den offentlige kringkastingen, Radio-televizija Srbije (RTS), et symbol på regjeringens kontroll over mediene. Ett av kravene til demonstrantene er «fem minutter i RTS’ nyhetssending». Demonstrantene krever også å få vite sannheten om drapet på den kosovo-serbiske opposisjonspolitikeren, Oliver Ivanoviã, som ble skutt 16. januar i fjor. Og at innenriksministeren må gå av.

«I tretti år har borgerne i Serbia måttet gå ut i gatene for å kreve frihet og rettferdighet. Disse protestene er vår siste sjanse, hvis de ikke når fram vil landet forsvinne», sa Branislav Trifunović i slutten av januar. Skuespilleren holder appell for folkemengden i Beograd hver lørdag. Han la denne lørdagen til en alvorlig advarsel til de splittede og påfallende tause partilederne i den parlamentariske opposisjonen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal