Serbere demonstrerer mot den usosiale politikken til president Aleksandar Vučić, Beograd 2. mars. Foto: Marko Djurica, Reuters / ntb scanpix.
Albania / Serbia Demonstrasjoner

Opprørsvind på Balkan

Siden 8. desember har mange tusen serbere hver uke demonstrert mot president Aleksandar Vučić. I Albania utfordrer studenter Edi Ramas sosialdemokratiske regjering.

Posted on

Nok en gang er det en vår om vinteren i Serbia. Som i 1996–1997, da mange tusen borgere demonstrerte mot Slobodan Miloðeviã, slanger demonstrasjonstogene seg hver l¸rdag gjennom Beograds gater. Protesten mot president Aleksandar Vuèiã’ autorit¿re og antisosiale politikk startet 8. desember og har nå spredd seg til alle byene i landet. I Beograd stanser det lange toget foran hovedkontoret til den offentlige kringkastingen, Radio-televizija Srbije (RTS), et symbol på regjeringens kontroll over mediene. Ett av kravene til demonstrantene er «fem minutter i RTS’ nyhetssending». Demonstrantene krever også å få vite sannheten om drapet på den kosovo-serbiske opposisjonspolitikeren, Oliver Ivanoviã, som ble skutt 16. januar i fjor. Og at innenriksministeren må gå av.

«I tretti år har borgerne i Serbia måttet gå ut i gatene for å kreve frihet og rettferdighet. Disse protestene er vår siste sjanse, hvis de ikke når fram vil landet forsvinne», sa Branislav Trifunović i slutten av januar. Skuespilleren holder appell for folkemengden i Beograd hver lørdag. Han la denne lørdagen til en alvorlig advarsel til de splittede og påfallende tause partilederne i den parlamentariske opposisjonen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
0 kr 0
Gå til Toppen