Samfunnsvitenskap i krigens tjeneste

Siden invasjonen av Irak i 2003 har den amerikanske hæren finansiert samfunnsteknologi for å oppdage «opprørere». Teknologien blir nå brukt langt fra krigsområdene.

mars 2019
Krigsteknologien blir stadig mer nærgående fra stadig større avstand. Med programvare for opprørsbekjempelse skal militæret kunne sikte seg inn mot stereotypiske «opprørere». Foto: Heather Ainsworth, The New York Times / NTB SCANPIX.

Bak en skjerm styrer en soldat en drone. Flere tusen kilometer fra krigssonen skyter han mot menneskene på bakken, en scene som blir stadig vanligere i Irak og Jemen, eller i Afrika mot Al-Qaida i Nord-Afrika og Boko Haram.

Hvordan finner de fienden? Soldatene sikter seg ikke inn mot enkeltindivider identifisert av menneskelig etterretning, men stereotypisk atferd: et sett med data som angir unormal atferd. Hvis analytikerne mener at mennesker med denne atferden er farlig, kan de vurdere å «nøytralisere» dem. Ofte er verken identitet eller navn kjent før de blir drept. Det som avgjør er først og fremst innsamlede spor og massedata som sammen angir en «atferdssignatur»: Hva gjør de? Hvem omgås de daglig? Hvor reiser de? Dataprogrammer lager så profiler og skiller ut individene som avviker fra normen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal