/

Samfunnsvitenskap i krigens tjeneste

Siden invasjonen av Irak i 2003 har den amerikanske hæren finansiert samfunnsteknologi for å oppdage «opprørere». Teknologien blir nå brukt langt fra krigsområdene.

Bak en skjerm styrer en soldat en drone. Flere tusen kilometer fra krigssonen skyter han mot menneskene på bakken, en scene som blir stadig vanligere i Irak og Jemen, eller i Afrika mot Al-Qaida i Nord-Afrika og Boko Haram.

Hvordan finner de fienden? Soldatene sikter seg ikke inn mot enkeltindivider identifisert av menneskelig etterretning, men stereotypisk atferd: et sett med data som angir unormal atferd. Hvis analytikerne mener at mennesker med denne atferden er farlig, kan de vurdere å «nøytralisere» dem. Ofte er verken identitet eller navn kjent før de blir drept. Det som avgjør er først og fremst innsamlede spor og massedata som sammen angir en «atferdssignatur»: Hva gjør de? Hvem omgås de daglig? Hvor reiser de? Dataprogrammer lager så profiler og skiller ut individene som avviker fra normen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Kronglete ferd mot fred i Jemen

Neste sak

Hvem er Elliott Abrams?

Mer Irak

Jihad og utopikrise

2000 franske fremmedkrigere har dratt til Syria og Irak, og Frankrike har opplevd flere brutale terrorangrep

Evige syndebukker

Jesidiene nøler med å dra tilbake til sine tradisjonelle områder som ble frigjort fra IS for

0 kr 0