Verdens nye fabrikk?

Etiopia har lokket til seg flere av de største kles- og skomerkene, for her er arbeidskraften billig.

Etiopia satser på tekstilindustrien for å utvikle landets økonomi. Myndighetene har satt i gang en rekke initiativ for å friste klesgigantene med blant annet tollfri import av maskiner og skattefritak i ti år. Strategien har fungert: Etiopia er på andre plass, bak Vietnam, innen utenlandske investeringer i tekstilindustrien.

Etiopia har lokket til seg flere av de største kles- og skomerkene, som franske Decathlon og svenske H&M. Kinesiske Huajian, som syr sko for Calvin Klein og Guess, har også valgt å åpne fabrikker i landet med 105 millioner innbyggere. For her er arbeidskraften billig. Den etiopiske månedslønnen ligger på rundt 340 kroner og kan dermed ikke sammen-lignes med de kinesiske lønningene (over 4900 i snitt). (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Lysten på døden

Neste sak

NATOs mislykkede kriger

Mer Etiopia

Baksiden av det etiopiske miraklet

Verdenssamfunnet har lenge sett gjennom fingrene med det autoritære etiopiske regimet på grunn av den raske økonomiske veksten, men veksten har en høy pris for lokalsamfunn og miljø.

0 kr 0