Ekstremister i regjeringskorridorene

Gjennom tenketanker og høyrepolitikere spres og normaliseres høyreekstrem ideologi i vestlige regjeringer og medier.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton var styreleder i den antimuslimske tenketanken Gatestone før Donald Trump hentet ham inn til administrasjonen sin. Foto: Gage Skidmore.

Ideologien til nynazisten Anders Behring Breivik har siden terrorangrepet i 2011 i det stille sneket seg ut av nettets mørke kroker og inn i maktsentra i USA og Europa. Om internett har gjort hvit makt-bevegelsen internasjonal, har våre demokratiske institusjoner også bidratt til å spre og legitimere den.

I mars mistet femti mennesker livet da høyreekstremisten Brenton Tarrant angrep to moskeer i Christchurch i New Zealand. Terroristen begrunnet angrepet i en ekstremistideologi som er i ferd med å bli stueren, og som kan spores tilbake til en transatlantisk hvit nasjonalistbevegelse som forsøker å rehabilitere seg selv gjennom å peke ut muslimene som hovedfiende. Den amerikanske og flere europeiske regjeringer har blitt infiltrert av organisasjoner med bånd til nynazistgrupper som forsøker å påvirke dem med skreddersydd retorikk om nasjonal sikkerhet og ekstremistbekjempelse.1Kevin Braouezec, «The Far Right in the United Kingdom: a Real Ideological Infiltration of the Political and Public Landscape over the Last Decade», Herodote, nr. 144, 2012. De har en skummel agenda med farlige idealer som truer demokratiets kjerne.

«Folkemord på hvite»

President Donald Trump fordømte angrepet i New Zealand, men nektet for at det hadde noe å gjøre med framveksten av hvit nasjonalisme.2«Trump Says White Nationalism Is Not on the Rise. Here Are the Facts», Haaretz, Tel Aviv, 18. mars 2019. Hans motvilje mot å vedkjenne hvilken ideologi som lå bak angrepet, kan ha sammenheng med at flere skikkelser i administrasjonen hans selv har bånd til folk som fremmer disse rasistiske teoriene.

Terroristen i Christchurch kalte manifestet sitt «Den store utskiftningen», etter tittelen på boka til den franske forfatteren Renaud Camus fra 2011, som hevder at masseinnvandring fra muslimske land er i ferd med å skifte ut Frankrikes hvite befolkning.3Shane Burley og Alexander Reid Ross, «How to defeat the cretinous ‘great replacement’ theory at the heart of the Christchurch mosque attack», The Independent, London, 18. mars 2019. Denne teorien om et «folkemord på hvite» har røtter tilbake til antisemittiske skrifter fra nazitiden, som dagens ytre høyre har resirkulert med en ny syndebukk, nemlig muslimene som teorien hevder er i ferd med å invadere Vesten biologisk, kulturelt og politisk. Camus støtter høyreradikale Marine Le Pen og blir mye sitert i Frankrike, også av sentrum-høyre.4Thomas Chatterton Williams, «The French Origins of ‘You Will Not Replace Us’», New Yorker, 4. desember 2017. At denne franske ideologien har spredt seg til USAs ytre høyre ble tydelig under de høyreekstreme opptøyene i Charlottesville i Virginia 11. og 12. august 2017, da høyreekstremister ropte «jøder vil ikke erstatte oss».

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal

Husvarme rasistteorier

Før han ble Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver var John Bolton, fra 2012 til 2018, styreleder for den antimuslimske tenketanken Gatestone Institute i New York. Gatestone begynte å sitere Camus i 2015, og har referert eksplisitt til utskiftningsteorien mange ganger. I september 2017 henviste Gatestone til Camus og hevdet at «den hvite befolkningen i Europa trues av utryddelse» på grunn av høye fødselstall blant innvandrere og muslimer, og fordi de hvite også har vært «særdeles effektive i å utslette seg selv» med legaliseringen av prevensjon og abort.5Drieu Godefridi, «Europe: The Great White Death?», Gatestone Institute, 24. september 2017.

Fra mai til oktober i fjor var Fred Fleitz stabssjef i Boltons National Security Council (NSC). I dag er han direktør for Center for Security Policy (CSP), en tenketank i Washington som menneskerettsorganisasjonen Southern Poverty Law Center (SPLC) kaller et «konspiratorisk talerør for den voksende antimuslimske bevegelsen». I 2015 var Fleitz medforfatter på en «rapport» fra CSP som hevdet at praktiserende muslimer som hadde fått amerikansk statsborgerskap burde fratas det igjen og deporteres (23. januar 2015). Tenketankens grunnlegger og styreformann Frank Gaffney var viseforsvarsminister under Ronald Reagan. Han har invitert den hvite nasjonalisten Jared Taylor til CSP-podcasten Secure Freedom. Taylor fronter også teorien om folkemord på hvite og driver et hvit makt-nettidsskrift kalt American Renaissance, som er kjent for sin årlige konferanse.

I valgkampen siterte Trump en tvilsom meningsmåling bestilt av Gaffney gjennom CSP, som hevdet at 25 prosent av amerikanske muslimer støtter vold mot USA og at over 50 prosent vil innføre sharia-lover.6Adam Serwer, «Trump Cited A Poll From An Anti-Muslim Outfit In His Call To Ban Muslims», BuzzFeed News, New York, 7. desember 2015. Trump brukte meningsmålingen, utført av nåværende presidentrådgiver Kellyanne Conway, til å forsvare sitt innreiseforbud mot statsborgere fra sju muslimske land. Tidligere CSP-direktør Charles Kupperman har nylig blitt med i Trumps team som Boltons nestleder.

Disse ytre høyre-nettverkene ble mye sitert i «kompendiet» til Anders Behring Breivik (som Brenton Tarrant kalte «Knight Justiciar Breivik» og sa han var «virkelig inspirert av»). CSP, Frank Gaffney og CSP-medlem Caroline Glick er sitert åtte ganger i Breiviks manifest. Gatestone-skribent Robert Spencer og hans nettsted Jihad Watch ble sitert 116 ganger. Daniel Pipes og hans Middle East Forum 18 ganger. Breivik så på terrorangrepet sitt som starten på en europeisk rasekrig mellom muslimer og ikke-muslimer, som skulle eskalere til en offensiv for å drive muslimene ut av Europa. Han kalte denne ideologien «Wien-skolen», med henvisning til den obskure ekstremistbloggen Gates of Vienna, oppkalt etter Det osmanske rikets beleiring av Wien i 1683. Bloggen har hatt mange av de samme skribentene som Gatestone og CSP.

En sentral bidragsyter på bloggen var Fjordman, pseudonym for Peder Are Nøstvold Jensen, som ble sitert 114 ganger av Breivik. Utskiftningsteoretikeren Fjordman var også i lang tid bidragsyter til Boltons Gatestone. En måned før Breiviks angrep klaget Fjordman på bloggen over at vestlige liberale politikere var medskyldige i «en politikk med statsfinansiert etnisk rensning av den hvite majoritetsbefolkningen».7The Fjordman Files, «When Treason Becomes the Norm: Why the Proposition Nation, Not Islam, is Our Primary Enemy», Gates of Vienna, 9. juni 2011.

Gjennom folk som Bolton og Gaffney synes rasistiske teorier med direkte forbindelser til høyreekstrem terror å ha funnet veien inn i tenkningen til amerikanske myndigheter og militære beslutningstakere. I oktober 2017 arrangerte CSP en konferanse om asymmetriske trusler sammen med Institute for the Study of War, Mitchell Institute of Aerospace Studies og sikkerhetsselskapet CACI International som har flere statlige kontrakter. Talerne inkluderte fire aktive generalløytnanter – VeraLinn «Dash» Jamieson, David D. Thompson, Daniel J. O’Donohue og Michael K. Nagata.8Murtaza Hussain og Eli Clifton, «Military officials aren’t supposed to associate with hate groups. So why are these generals speaking at Frank Gaffney’s confab?», The Intercept, 15. oktober 2018, www.theintercept.com.

Naziavsløringer

Gaffney og CSP jobber også med europeiske ytre høyre-partier med bånd til ekstremistbevegelser. I 2016 inviterte Gaffney den britiske høyreekstremisten Paul Weston til en paneldebatt CSP arrangerte på den årlige konferansen for konservative i USA, Conservative Political Action Conference (CPAC). Weston har ledet British Freedom Party, et kortvarig fascistparti (2010–2012) dannet av medlemmer fra høyreekstreme English Defence League og tidligere medlemmer av det nynazistiske British National Party. Han fronter også utskiftningsteorien.9Mark Townsend, «Anti-Muslim prejudice ‘is moving to the mainstream’», The Observer, London, 5. desember 2015.

I 2011 stilte Weston til valg for UK Independence Party (UKIP). Han har også vært leder for den britiske grenen av International Free Press Society (IFPS), en islamofob koalisjon startet av danske Lars Hedegaard fra det høyreradikale Dansk Folkeparti, som også var invitert til CPAC sammen med Weston.

IFPS’ nestleder er den belgiske journalisten Paul Beliën, en annen bidragsyter til Gatestone, som har bånd til det høyreradikale partiet Vlaams Belang. Beliën er også gift med Alexandra Colen, parlamentsmedlem for Vlaams Belang fra 1995 til 2013. Colens far var under andre verdenskrig med i den frivillige flamske SS-legionen.

I juni 1992 publiserte Vlaams Belangs nåværende leder, Filip Dewinter, et program med 70 punkter som krevde tvangsdeportasjon av alle «innvandrere» inntil tredje generasjon, tilbake til landene hvor de hadde sin etniske opprinnelse. Dewinter mente også at alle tiltak for å integrere «ikke-europeiske utlendinger» var et farlig komplott for å skape «multirasiale utopier». Vlaams Belang ble dannet i april 2004 da en belgisk domstol forbød forgjengeren for rasisme. Dewinter relanserte partiet under et nytt navn, men skrev i De Standaard at navneskiftet bare var taktisk.

Vlaams Belang er med i gruppen Nasjonenes og frihetens Europa i EU-parlamentet, hvor vi blant medlemmene finner ytre høyre-partier anklaget for nynazistiske sympatier som Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ), polske Nye høyres kongressparti (KNP) og franske Rassemblement national (tidl. Front national), som har ikke har klart å riste av seg avsløringene av naziholdninger hos flere sentrale partimedlemmer.

«Den muslimske invasjonen»

I 2007 arrangerte CSP et «counterjihad»-toppmøte med IFPS i Brussel hvor Vlaams Belang hjalp til med logistikk og sikkerhet. Dewinter talte, i likhet med IFPS-styremedlem Robert Spencer (en av inspirasjonskildene for Charlottesville-opptøyene), Bat Ye’or, Sam Soloman og Pam Geller. Spencer og Geller ble mye sitert i Breiviks terrormanifest.

I 2006 publiserte Beliën artikler av Fjordman som forsvarte utskiftningsteorien skissert i Bat Ye’ors bok Eurabia: The Euro-Arab Axis. Eurabia-konspirasjonsteorien er sentral i Breiviks manifest, og også utgangspunktet for Camus’ utskiftningsteori. Beliën ba åpenlyst europeerne gjøre seg klar til å bruke våpen mot utlendinger og innvandrere. Et innlegg på Gates of Vienna 3. september 2010 gjenga Beliëns respons etter en polsk romas drap på en belgisk tenåring: «Gi oss våpen. Vi er flokkdyrene, de er rovdyrene […]. Hvis staten ikke lenger kan eller vil beskytte sine undersåtter eller deres barn, er det borgernes plikt å gjøre det selv […]. Den som stoler på ‘politi(kk)’ for beskyttelse er så godt som død.»

Nesten alle partiene toryene er allierte med i Europa er islamofobe høyreradikale partier.

I 2009 arrangerte CSP et annet «counterjihad»-toppmøte med IFPS. Blant deltakerne var Morten Messerschmidt, som i 2002 ble dømt til 14 dagers betinget fengsel for rasisme og nå sitter i EU-parlamentet for Dansk Folkeparti. I et intervju med FrontPage Magazine, utgitt av den høyreekstreme amerikanske organisasjonen David Horowitz Freedom Center i april 2006, anklaget han venstrepartier og -regjeringer for å kapitulere for «den muslimske invasjonen».

I 2014 ble Messerschmidt, som var blitt nestleder for EU-parlamentets utvalg for konstitusjonelle saker, med i European Conservatives and Reformists Group (ECR) i EU-parlamentet, ledet av Det konservative partiet i Storbritannia. Han er fortsatt medlem av parlamentsgruppen på tross av at han støtter ideologien til «Wien-skolen». I 2017 skrev han en kronikk hvor han hevdet at Danmarks muslimske befolkning ville tredoble seg de neste tretti årene, at muslimer infiltrerte politikken og manipulerte valgsystemet, og at det var et resultat av islams krig mot Europa.10 Morten Messerschmidt, «Den muslimske befolknings størrelse er vores største problem», Berlingske, København, 14. desember 2017. Nesten alle de politiske partiene de britiske toryene er allierte med i Europa er islamofobe høyreradikale partier.

Påkrevd delegitimering

Anstrengelsene for å spre denne rasistiske befolkningsteorien fra nazitiden i vestlige regjeringskontorer har lykkes. Vi kan ofte høre politikere uttrykke elementer av utskiftningsteorien. Ytre høyres fiendtlige innstilling til «den Andre» er blitt normalisert. Bare se på dehumaniseringen av muslimer og migranter når tidligere britisk utenriksminister Boris Johnson kaller muslimske kvinner «postkasser» og «bankranere», eller Trump mener at migrantene kommer fra «drittland». «Eksperter» med tilgang til de store mediene henviser til utskiftningsteorien, uten å nevne den eksplisitt.

Blant disse finner vi Douglas Murray, nestleder i den britiske tenketanken Henry Jackson Society (HJS), som har skrevet en bok hvor han hevder at innvandring og islam vil føre til «Europas død».11 Gaby Hinsliff, «The Strange Death of Europe by Douglas Murray review», The Guardian, London, 6. mai 2017. Han har også hevdet at London «er blitt et fremmed land» der «hvite briter» nå er i minoritet på grunn av «en skremmende økning i muslimske spedbarn».12 Nafeez Ahmed, «White supremacists at the heart of Whitehall», Middle East Eye, London, 6. mars 2015. Se også Nafeez Ahmed, The Return of the Reich: Mapping the Global Resurgence of Far Right Power, Tell Mama UK / INSURGE Intelligence, 2016.

Beliën ba åpenlyst europeerne gjøre seg klar til å bruke våpen mot utlendinger.

Murray og sjefen hans, HJS-direktør Alan Mendoza, snakket i november 2017 på en konferanse kalt Restoration Weekend arrangert av David Horowitz Freedom Center. Trumps politiske rådgiver Stephen Miller er direktør Horowitz’ venn og protesjé, og har tidligere bidratt til senterets tidsskrift, FrontPage. Blant deltakerne på denne konferansen var flere hvite nasjonalister fra USA, som Ann Coulter, Robert Spencer, Steve Bannon, Sebastian Gorka, Milo Yiannopoulos og Horowitz (som er sitert 162 ganger i Breiviks manifest). Likevel har HJS en sjokkerende troverdighet hos britiske myndigheter og medier. En tidligere HJS-medarbeider, Hannah Stuart, er forskningsleder for den regjeringsoppnevnte Kommisjonen for terrorbekjempelse. Flere medlemmer av den konservative britiske regjeringen har også sittet i HJS’ politiske råd. Murrays skrifter har et bredt nedslagsfelt og boka hans var på bestselgerlisten til Sunday Times.

Ideologien om folkemord på hvite – gjennom en retorikk tilpasset det store publikum og konstruert for å spille på folks frykt – vil føre til flere terrorhandlinger. Den fremmer tilhengernes håpløshet overfor en «utenlandsk invasjon» tilrettelagt av bankerotte liberale eliter, og forteller dem at det eneste forsvaret for «hvite innfødte» er å ta saken i egne hender.

© norske og engelske LMD. Oversatt av redaksjonen

Nafeez Ahmed er journalist, forfatter av The Return of the Reich: Mapping the Global Resurgence of Far Right Power (2016).

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal