Sudanernes vedvarende drøm om frihet

Uten oljeinntekter etter Sør-Sudans løsrivelse og blodtappet av høye militærutgifter, klarer landet som drømte om å være spiskammer for den arabiske verden ikke lenger å fø sine innbyggere. Folket har styrtet diktator Omar Al-Bashir, men vil hæren la dem få makten?

mai 2019
Refleksjon fra en vanndam under en demonstrasjon utenfor militærets hovedkvarter i hovedstaden Khartoum 27. april. Etter at hæren avsatte Omar al-Bashir 11. april fortsetter sudanerne å kreve demokrati i landet. Foto: Ozan Kose, AFP / NTB Scanpix.

Den 19. desember annonserte den sudanske regjeringen, ledet av general Omar al-Bashir, at brødprisen ville bli tredoblet, fra 1 til 3 sudanske pund (fra 18 til 54 øre). Myndighetene forsterket dermed ytterligere innstrammingspolitikken som ble innført i 2014 for å dempe en galopperende inflasjon (70 prosent i desember 2018) og valutakollaps (i 2009 var 1 sudansk pund var verdt 0,42 amerikanske dollar, men 0,02 dollar ved utgangen av fjoråret).

Sudanerne hadde allerede fått kjenne på kroppen strukturtilpasningsplanen Det internasjonale pengefondet (IMF) påla regjeringen å vedta i 2017, med stadig knapphet på basisvarer og drivstoff. De gikk dermed umiddelbart ut i gatene i landets største byer og ropte «Bare forsvinn!» (tasgut bass), «Frihet, fred og rettferdighet!», «Revolusjonen er folkets valg», «Folket vil styrte regimet», eller simpelthen «Revolusjon!». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal