Refleksjon fra en vanndam under en demonstrasjon utenfor militærets hovedkvarter i hovedstaden Khartoum 27. april. Etter at hæren avsatte Omar al-Bashir 11. april fortsetter sudanerne å kreve demokrati i landet. Foto: Ozan Kose, AFP / NTB Scanpix.
Sudan Revolusjon

Sudanernes vedvarende drøm om frihet

Uten oljeinntekter etter Sør-Sudans løsrivelse og blodtappet av høye militærutgifter, klarer landet som drømte om å være spiskammer for den arabiske verden ikke lenger å fø sine innbyggere. Folket har styrtet diktator Omar Al-Bashir, men vil hæren la dem få makten?

Posted on

Den 19. desember annonserte den sudanske regjeringen, ledet av general Omar al-Bashir, at brødprisen ville bli tredoblet, fra 1 til 3 sudanske pund (fra 18 til 54 øre). Myndighetene forsterket dermed ytterligere innstrammingspolitikken som ble innført i 2014 for å dempe en galopperende inflasjon (70 prosent i desember 2018) og valutakollaps (i 2009 var 1 sudansk pund var verdt 0,42 amerikanske dollar, men 0,02 dollar ved utgangen av fjoråret).

Sudanerne hadde allerede fått kjenne på kroppen strukturtilpasningsplanen Det internasjonale pengefondet (IMF) påla regjeringen å vedta i 2017, med stadig knapphet på basisvarer og drivstoff. De gikk dermed umiddelbart ut i gatene i landets største byer og ropte «Bare forsvinn!» (tasgut bass), «Frihet, fred og rettferdighet!», «Revolusjonen er folkets valg», «Folket vil styrte regimet», eller simpelthen «Revolusjon!». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
0 kr 0
Gå til Toppen