Sudanernes vedvarende drøm om frihet

Uten oljeinntekter etter Sør-Sudans løsrivelse og blodtappet av høye militærutgifter, klarer landet som drømte om å være spiskammer for den arabiske verden ikke lenger å fø sine innbyggere. Folket har styrtet diktator Omar Al-Bashir, men vil hæren la dem få makten?

Den 19. desember annonserte den sudanske regjeringen, ledet av general Omar al-Bashir, at brødprisen ville bli tredoblet, fra 1 til 3 sudanske pund (fra 18 til 54 øre). Myndighetene forsterket dermed ytterligere innstrammingspolitikken som ble innført i 2014 for å dempe en galopperende inflasjon (70 prosent i desember 2018) og valutakollaps (i 2009 var 1 sudansk pund var verdt 0,42 amerikanske dollar, men 0,02 dollar ved utgangen av fjoråret).

Sudanerne hadde allerede fått kjenne på kroppen strukturtilpasningsplanen Det internasjonale pengefondet (IMF) påla regjeringen å vedta i 2017, med stadig knapphet på basisvarer og drivstoff. De gikk dermed umiddelbart ut i gatene i landets største byer og ropte «Bare forsvinn!» (tasgut bass), «Frihet, fred og rettferdighet!», «Revolusjonen er folkets valg», «Folket vil styrte regimet», eller simpelthen «Revolusjon!». (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Satire og metafysikk

Neste sak

Ekstremister i regjeringskorridorene

0 kr 0