Sosialisme i kapitalismens midte

Mens en milliardær sitter i Det hvite hus får USAs selverklærte sosialister stadig større oppslutning blant unge amerikanere.

juni 2019
De siste førti årene har den sosiale mobiliteten forsvunnet og med det også vaksinen mot sosialismen, mener historiker Edward Castleton, om den økende oppslutningen til politikere som kaller seg sosialister, slik som New York-representanten Alexandria Ocasio-Cortez. Foto: Rachael Warriner / Shutterstock.

I et intervju på CNBC 6. mai sa Bill Gates at han ikke var bekymret for entusiasmen rundt sosialistiske politikere som senator Bernie Sanders og New York-representanten Alexandria Ocasio-Cortez. Deres idé om sosialisme var ifølge datamilliardæren et uttrykk for at mange av hans landsmenn vil ha høyere skatter, ikke at de ønsker å avskaffe kapitalismen som sådan. Gates sa også at han var åpen for en mer progressiv beskatning og økning av arveavgiften, som milliardærpresidenten Donald Trump mer eller mindre har avskaffet.

Gates er ikke alene om sitt syn. Investoren Warren Buffett har også påpekt at han proporsjonalt sett betaler langt mindre skatt enn renholderen sin. Denne blandingen av uro og filantropi skiller dagens amerikanske milliardærer fra de rike romerne på Augustins tid, som konverterte til kristendommen i håp om å bevare formuen i etterlivet den nye religionen lovet dem. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal