De siste førti årene har den sosiale mobiliteten forsvunnet og med det også vaksinen mot sosialismen, mener historiker Edward Castleton, om den økende oppslutningen til politikere som kaller seg sosialister, slik som New York-representanten Alexandria Ocasio-Cortez. Foto: Rachael Warriner / Shutterstock.

Sosialisme i kapitalismens midte

Mens en milliardær sitter i Det hvite hus får USAs selverklærte sosialister stadig større oppslutning blant unge amerikanere.

I et intervju på CNBC 6. mai sa Bill Gates at han ikke var bekymret for entusiasmen rundt sosialistiske politikere som senator Bernie Sanders og New York-representanten Alexandria Ocasio-Cortez. Deres idé om sosialisme var ifølge datamilliardæren et uttrykk for at mange av hans landsmenn vil ha høyere skatter, ikke at de ønsker å avskaffe kapitalismen som sådan. Gates sa også at han var åpen for en mer progressiv beskatning og økning av arveavgiften, som milliardærpresidenten Donald Trump mer eller mindre har avskaffet.

Gates er ikke alene om sitt syn. Investoren Warren Buffett har også påpekt at han proporsjonalt sett betaler langt mindre skatt enn renholderen sin. Denne blandingen av uro og filantropi skiller dagens amerikanske milliardærer fra de rike romerne på Augustins tid, som konverterte til kristendommen i håp om å bevare formuen i etterlivet den nye religionen lovet dem. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Kunsten at være alene

Neste sak

Corbyn-kontroversen

Mer USA

Hvorfor amerikansk fagbevegelse taper mot Amazon

Hollywood-kjendiser, journalister, ledende politikere og selv landets president støttet fagorganiseringen av Amazons lager i Bessemer i Alabama. Men ikke arbeiderne. Er press fra Amazon nok til å forklare nederlaget?

Fra Don Quijote til Sancho Panza

Få amerikanske presidenter har vekket så mye entusiasme, men i hans memoarer framstår Barack Obamas tid i Det hvite hus mest som en anledning som ikke ble grepet.

0 kr 0