De siste førti årene har den sosiale mobiliteten forsvunnet og med det også vaksinen mot sosialismen, mener historiker Edward Castleton, om den økende oppslutningen til politikere som kaller seg sosialister, slik som New York-representanten Alexandria Ocasio-Cortez. Foto: Rachael Warriner / Shutterstock.

Sosialisme i kapitalismens midte

Mens en milliardær sitter i Det hvite hus får USAs selverklærte sosialister stadig større oppslutning blant unge amerikanere.

I et intervju på CNBC 6. mai sa Bill Gates at han ikke var bekymret for entusiasmen rundt sosialistiske politikere som senator Bernie Sanders og New York-representanten Alexandria Ocasio-Cortez. Deres idé om sosialisme var ifølge datamilliardæren et uttrykk for at mange av hans landsmenn vil ha høyere skatter, ikke at de ønsker å avskaffe kapitalismen som sådan. Gates sa også at han var åpen for en mer progressiv beskatning og økning av arveavgiften, som milliardærpresidenten Donald Trump mer eller mindre har avskaffet.

Gates er ikke alene om sitt syn. Investoren Warren Buffett har også påpekt at han proporsjonalt sett betaler langt mindre skatt enn renholderen sin. Denne blandingen av uro og filantropi skiller dagens amerikanske milliardærer fra de rike romerne på Augustins tid, som konverterte til kristendommen i håp om å bevare formuen i etterlivet den nye religionen lovet dem. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Kunsten at være alene

Neste sak

Corbyn-kontroversen

Andre saker om USA

Hvit flukt

Hvite foreldre i USAs øvre middelklasse tar barna sine ut av prestisjetunge skoler for å hindre

Tjueårskrigen

Så snart krigslobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell

Amerikas delte stater

Amerikanerne kutter all kontakt med omverdenen og bygger en festning rundt landet. En radikalisert venstreside tyr

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.