Full kontroll

Etter valget har BJP absolutt flertall i det indiske parlamentet.

Indias 17. parlamentsvalg viste nok en gang den dominerende rollen Bharatiya Janata Party (BJP, Indias folkeparti) har i indisk politikk. Partiet økte antallet representanter i parlamentet fra 282 til 303, der valgsystemet med én runde og stor oppslutning i nord og vest ga maksimal uttelling for et relativt beskjedent stemmetall (BJP gikk fra 31 til 37,5 prosent av stemmene). BJP har nå absolutt flertall og trenger ikke sine allierte i National Democratic Alliance (NDA), koalisjonen partiet stiftet i 1999 og som til sammen fikk 353 av parlamentets 545 seter med 45 prosent av stemmene.

Rivalen Kongresspartiet gikk litt fram fra 44 representanter (19,5 prosent av stemmene) til 52 seter og like mange stemmer. Koalisjonen partiet leder, United Progressive Alliance (UPA), gikk fra 60 representanter (med 23 prosent av stemmene) til 91 (med 26 prosent), på tross av at flere regionale partnere gikk på en smell. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal