Full kontroll

Etter valget har BJP absolutt flertall i det indiske parlamentet.

Indias 17. parlamentsvalg viste nok en gang den dominerende rollen Bharatiya Janata Party (BJP, Indias folkeparti) har i indisk politikk. Partiet økte antallet representanter i parlamentet fra 282 til 303, der valgsystemet med én runde og stor oppslutning i nord og vest ga maksimal uttelling for et relativt beskjedent stemmetall (BJP gikk fra 31 til 37,5 prosent av stemmene). BJP har nå absolutt flertall og trenger ikke sine allierte i National Democratic Alliance (NDA), koalisjonen partiet stiftet i 1999 og som til sammen fikk 353 av parlamentets 545 seter med 45 prosent av stemmene.

Rivalen Kongresspartiet gikk litt fram fra 44 representanter (19,5 prosent av stemmene) til 52 seter og like mange stemmer. Koalisjonen partiet leder, United Progressive Alliance (UPA), gikk fra 60 representanter (med 23 prosent av stemmene) til 91 (med 26 prosent), på tross av at flere regionale partnere gikk på en smell. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Myten om privatiseringens goder

Neste sak

Fintfølende, men hastigt glemt

Andre saker om India

Modis grep om makten

Da Narendra Modi ble statsminister i 2014 øynet mange håp om fredsforhandlinger med Pakistan. I valgkampen

Bortenfor Bollywood

Mytologiske fortellinger og superhelter har lenge hersket i indiske tegneserier. Nå bytter en ny generasjon tegnere

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.