Venstredilemma i Danmark

Socialdemokratiet har overtaget magten efter valget i Danmark, med støtte fra centrum og venstrefløjen, der sættes i et dilemma: Skal de acceptere en «stram» udlændingepolitik i bytte for indrømmelser på sociale og grønne spørgsmål?

Efter det danske valg i juni er Socialdemokratiets Mette Frederiksen ny statsminister og regeringsleder i en ren mindretalsregering, mens Dansk Folkeparti på den yderste højrefløj har fået halveret sin andel af stemmerne. Valgkampen, der overlappede med valget til Europa-Parlamentet, blev omtalt som «Danmarks første klimavalg», men var også domineret af temaer som velfærd og sociale spørgsmål, samt indvandring og islam, der har været gengangere de seneste mange år. Denne gang med to nye partier på den yderste højrefløj, der udfordrede Dansk Folkeparti.

Danmark er efter valget tilsyneladende rykket mod venstre, med en historisk stærk tilslutning til de partier der befinder sig til venstre for Socialdemokratiet, det vil sige Socialistisk Folkeparti (SF), Alternativet og Enhedslisten. Er vi dermed vidne til et nyt systemskifte, der bryder med højrefløjens dominerende stilling og den udlændingepolitik, der har rådet siden Dansk Folkeparti slog igennem i 2001? Eller er vi i virkeligheden vidne til højrefløjens ultimative sejr: At «stram» udlændingepolitik og accept af, at væsentlige politikområder skal afgøres indenfor rammerne af EU, er blevet så alment accepteret, at de færreste partier i dag adskiller sig fra hinanden? (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

USA fremmedgjør sine allierte i Latin-Amerika

Neste sak

Kampen om vannet

Mer Danmark

Den rødgrønne forandring der forsvandt

Til sommer har Danmark haft en ren socialdemokratisk regering i et år. Venstrefløjens håb om rødgrønne forandringer er i dag erstattet af småforbedringer og stilstand med Socialdemokratiet som omdrejningspunkt.

Københavns sykkelsuksess

Sykling er bra for helsen, økonomien og miljøet. Over hele Europa loves det å satse på sykkelen, men det er sjelden mer enn valgløfter. København viser hvordan et sammenhengende, praktisk og trygt sykkelveinett kan forvandle en hel by.

Tverrpolitisk enighet

Så å si alle partiene i København er i dag enige om i sykkelpolitikken. Det har ikke alltid vært tilfellet.

Klassisk sosialdemokrati

Få, om noen, av dagens europeiske sosialdemokratiske partier synes å ha funnet løsningen for å forhindre at de reduseres til ordinære sentrumspartier uten annet prosjekt enn å være økonomisk ansvarlige og styringsdyktige.

Den danske tvilen

Danskene tviler. Den berømte «flexicurity» har gradvis endret seg til mer fleksibilitet og mindre sikkerhet. Med den økonomiske krisen har etterkrigstidens likhetskonsensus begynt å slå sprekker. Høyresiden får gjennomslag for stadig mer restriktive tiltak mot innvandrerne. Og middelklassen klamrer seg til skatteletter og murrer mot å «betale» for de fattigste. Vil Danmark gi nådestøtet til den lovpriste nordiske modellen?

0 kr 0