Du kan også bli meg

Michelle Obamas ferd fra fattigstrøkene i Chicago til Det hvite hus er en fascinerende, men også lønnsom historie.

Nettsiden til Michelle Obamas selvbiografi Becoming (på norsk Min historie) har en velassortert nettbutikk: duftlys med påskriften «Finn din flamme og bevar gnisten», kopper med ordene «Finn din stemme», t-skjorter med den berømte setningen When they go low, we go high fra talen hennes på Demokratenes landsmøte i 2016, en notatbok med «Becoming me» på forsiden – samme slagord kan du også få på blått og rosa babytøy. Nettbutikken viser tydelig at USAs tidligere førstedame er blitt dronningen av selvhjelp. Finnes det en mer tillitvekkende inspirator enn kvinnen «som kom fra intet», som hun skriver, og klatret til topps?

Bokas originaltittel, Becoming, henspiller på en livsfilosofi Obama vil at leserne skal gjøre til sin egen. Boka ble lansert i november med en verdensomspennende turné verdig en rockestjerne. Før hun kom ut på scenen sendte storskjermer sitater fra anonyme personer som i en blanding av alvor og humor fortalte hva de selv var «i ferd med å bli». På scenen vekslet Obama drevent mellom å være utilgjengelig og nærværende. I det ene øyeblikket framstilte hun seg som unik, i det neste som fullstendig ordinær, og fikk tilskuerne til å både beundre og identifisere seg med henne. Spøkefull og karismatisk pleiet hun bildet av sin perfekte familie, men fortalte også om parterapien hun og ektemannen gikk til, om deres sporadiske ønske, bak den rosenrøde fasaden, om «å kaste den andre ut vinduet».
(…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Mannen som ville drepe apartheid

Neste sak

Sosial kontroll på veiene

Mer Litteratur

Fra Don Quijote til Sancho Panza

Få amerikanske presidenter har vekket så mye entusiasme, men i hans memoarer framstår Barack Obamas tid i Det hvite hus mest som en anledning som ikke ble grepet.

Den mytologiske maskine

Mytens tvetydige rolle og indflydelse på kultur og samfund er tema for Furio Jesis hovedværk Germania segreta (1967). Den italienske forfatter så myten som både grusom og farlig, men også et poetisk og politisk erfaringsrum.

En form for indsigt

Den amerikanske digter Louise Glück modtog i fjor nobelprisen i litteratur for en poesi der gennem mytiske temaer og livets cyklus udforsker grundlæggende spørgsmål om tiden, selvet og lykken.

«Elevene må deles inn i små øyer»

Etter over tretti år som lærer, har forfatteren Nathalie Quintane skrevet om det franske skolevesenet i boka Un hamster à l’école, «En hamster på skolen», som vi her trykker et utdrag fra.

Å gape over lerretet

I Å skrive er å be om for mye får leseren følge Gunnar Wærness på veien mellom den visuelle boksiden og den lydlige poesien, og i konstant kamp med det lyriske jeget.

0 kr 0