Buckingham før Brussel

Et katastrofescenario ved brexit er en gjenoppblussing av konflikten i Nord-Irland, spesielt siden ultrakonservative og antikatolske Democratic Unionist Party (DUP) har forvansket de britiske forhandlingene med Brussel.

Brexit-forhandlingene har brakt en lite kjent aktør inn i rampelyset: Democratic Unionist Party (DUP). Etter parlamentsvalget i 2017 allierte de konservative seg med partiet for å bevare flertallet i Underhuset. Partiets ti representanter i Westminster er både for å melde Storbritannia ut av EU og mot enhver løsning som gir Nord-Irland en annen status enn resten av Storbritannia. Disse urokkelige standpunktene kan partiet få svi for i valget 12. desember. Samtidig viser de at spenningene som lå til grunn for konflikten i Nord-Irland ikke forsvant med Belfastavtalen i 1998.

I forrige folketelling i 2011 bodde det 875 000 protestanter i Nord-Irland, det vil si rundt 48 prosent av befolkningen. Helt siden de første uavhengighetskravene dukket opp har lederne her gjort det meste for at splittelsen mellom protestantene og katolikkene skal være styrende for de politiske preferansene. Protestantene blir representert av to partier, DUP og Ulster Unionist Party (UUP), som begge har som sitt fremste mål å bevare Nord-Irland i Storbritannia. Katolikkene blir representert av ulike irske nasjonalistpartier som er for en gjenforening med Irland. De to største her er Sinn Féin, som har historiske bånd til Irish Republican Army (IRA), og Social Democratic Labour Party (SDLP).
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Hvor lenge kan NATO fortsette?

Neste sak

Åndens konkrete liv

Andre saker om Storbritannia

Britisk helse på hell

I 2011 bremset økningen i forventet levealder brått opp i Storbritannia. Årsaken er utelukkende politisk.

Britisk EU-joker

Mens Boris Johnsons konservative parti vil forlate EU og Jeremy Corbyns Labour er opptatt av å

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.