Buckingham før Brussel

Et katastrofescenario ved brexit er en gjenoppblussing av konflikten i Nord-Irland, spesielt siden ultrakonservative og antikatolske Democratic Unionist Party (DUP) har forvansket de britiske forhandlingene med Brussel.

desember 2019
Leder for Democratic Unionist Party (DUP) Arlene Foster og nestleder Nigel Dodds presenterer partiprogrammet i Belfast 28. november. Mye tyder på at det britiske valget 12. desember vil ende i skuffelse for DUP. FOto: PAUL FAITH, AFP / NTB Scanpix.

Brexit-forhandlingene har brakt en lite kjent aktør inn i rampelyset: Democratic Unionist Party (DUP). Etter parlamentsvalget i 2017 allierte de konservative seg med partiet for å bevare flertallet i Underhuset. Partiets ti representanter i Westminster er både for å melde Storbritannia ut av EU og mot enhver løsning som gir Nord-Irland en annen status enn resten av Storbritannia. Disse urokkelige standpunktene kan partiet få svi for i valget 12. desember. Samtidig viser de at spenningene som lå til grunn for konflikten i Nord-Irland ikke forsvant med Belfastavtalen i 1998.

I forrige folketelling i 2011 bodde det 875 000 protestanter i Nord-Irland, det vil si rundt 48 prosent av befolkningen. Helt siden de første uavhengighetskravene dukket opp har lederne her gjort det meste for at splittelsen mellom protestantene og katolikkene skal være styrende for de politiske preferansene. Protestantene blir representert av to partier, DUP og Ulster Unionist Party (UUP), som begge har som sitt fremste mål å bevare Nord-Irland i Storbritannia. Katolikkene blir representert av ulike irske nasjonalistpartier som er for en gjenforening med Irland. De to største her er Sinn Féin, som har historiske bånd til Irish Republican Army (IRA), og Social Democratic Labour Party (SDLP).
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal