Frykt blant Indias muslimer

Over tretti personer har blitt drept og flere hundre skadet i kjølvannet av de store protestene mot statsminister Narendra Modis tillegg til statsborgerskapsloven.

mars 2020
Chennai, 29. februar. En indisk jente protesterer mot et nytt tillegg til statsborgerloven som diskriminerer mot muslimer. FOTO: ARUN SANKAR, AFP / NTB SCANPIX.

Et tillegg til statsborgerskapsloven, kalt Citizenship Amendment Act (CAA), har ført til en protestbølge uten sidestykke siden Narendra Modis høyreekstreme regjering tiltrådte i 2014. Lovtillegget åpner for å gi indisk statsborgerskap til hinduer som har flyktet fra religiøs forfølgelse i Pakistan, Bangladesh og Afghanistan. Loven omfatter også buddhister, sikher, jainer, parsere og kristne, som det er langt færre av i landet. Kort fortalt alle unntatt muslimene. Det har vært demonstrasjoner i hele India, og så langt har over tretti mistet livet i protestene. Demonstrasjonene i delstaten Assam har imidlertid skilt seg ut, både i omfang og motivasjon.

Innbyggerne i Assam fikk endelig gjennomslag for en registrering av delstatens befolkning ut fra ankomstdato – før eller etter 1971 (se side 16–18) – men er nå rasende over at CAA plutselig har endret reglene: Alle hinduer som har kommet etter denne datoen vil ikke lenger utvises. «CAA vil bli en magnet for alle hinduer som er igjen i Bangladesh. Vi kommer til å drukne!», sier Kustabh Gogoj, en hindustudent ved Cotton University i delstatshovedstaden Guawathi, som jeg møtte på en av de daglige demonstrasjonene i desember, hvor det kunne virke som om hele befolkningen i Assam deltok. Demonstrantene her er fullt klar over problemene med National Register of Citizens (NRC), men mener likevel det er nyttig: «Vi er for NRC, men mot CAA», sier Mukunda Madhav mens folkemengden roper på assamesisk: «Folkene våre, jorda vår, rettighetene våre – ingenting skal gis til utlendingene!» De går alle med en gamusa, et rødt og hvitt bomullsskjerf, et symbol for forsvaret av assamisk kultur.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal