Fra

Konspiranoia nå igjen?

HBO-dokumentaren Kill Chain presenterer muligheten for at valgresultatene i flere amerikanske valgkretser kan ha blitt fordreid av, i beste fall, systemsvikt og tekniske svakheter.

I kjølvannet av Cambridge Analytica-skandalen, der det viste seg at Facebook hadde solgt brukerdata som ble brukt til målrettet manipulering av store velgergrupper, var det flere av oss eldre seere som mintes det for George W. Bush så beleilige surr med noen valglokaler i Florida på begynnelsen av dette århundret. De viste seg å utgjøre en liten tue som veltet lasset i Al Gores disfavør, og ga verden årene med en president som, målt med nåtidens standard, nesten virker mer anstendig.

De dagene man klarer å se forbi håpløsheten ved amerikansk politikk, er det galgenhumoristisk trøst å finne i alle eksempler på hvor skakkjørt det amerikanske valgsystemet faktisk er. Det smaker av resignasjon, men det er da også et spinkelt snev av oppmuntring i vissheten om at det kan skyldes en feil at sittende president er den han er. Det ville tross alt vært verre å forholde seg til Donald Trump som en verdig vinner av en real valgkamp om opplyste velgere. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Isbryternes geopolitikk

Neste sak

Filmisk dagbog fra en tid med virus

Mer Dokumentar

Blikket rettet mod mennesket

Er man nysgerrig på mennesket i al sin mærkværdige mangfoldighed, er dokumentarfestivalen HUMAN i Oslo et godt sted at opholde sig.

Bakenfor pandemien

The Covid Diaries, videodagbøkene til fem unge mennesker i New York, kan sies å være en bagatell, men ikke desto mindre en sympatisk sådan.

Opp av asken

Gjenoppstandelsen til den en gang konkursrammede byen Stockton i California er en prosess det sikkert er mye å lære av. Dokumentaren Stockton On My Mind prioriterer byens
unge ordfører og hans nærmeste.

Han som slapp unna og hun som skrev om ham

I’ll Be Gone in the Dark gir et myldrende bilde av kriminaljournalisten og -forfatteren Michelle McNamara og drapsmannen hun forsket på. De seks episodene hadde sikkert tålt en siste runde i klipperommet, men lykkes langt på vei med å sirkle inn begge uten å tape oversikten.

Beretning om varslede ulykker

Korrupsjonen som avdekkes i kjølvannet av en brann på en nattklubb er hinsides det meste som er å se i fiksjonsfilmer om det samme. Alexander Nanaus dokumentar følger en avisredaksjons møysommelige arbeid med en sak som vokser til en spennende filmfortelling, på godt og vondt.

0 kr 0