Et folketomt London. Foto: Miguel Sousa / Unsplash.

Storbritannias risikable eksperiment

Flere regjeringer har vært fristet til å teste ut en risikabel helse­strategi mot Covid-19, hvor borgernes liv settes på spill for å bevare nasjonaløkonomien. Storbritannia prøvde å gjennomføre den, men ble tvunget til å snu.

Den 12. mars annonserte statsminister Boris Johnson at han ville sende Storbritannia ut på en farefull ferd. I motsetning til de drastiske skrittene med karantene og isolasjon i flere asiatiske land og i Italia, hadde Storbritannia bestemt seg for «å forsøke å dempe toppen og hale den ut, ikke kvele den fullstendig «Coronavirus: science chief defends UK plan from criticism», The Guardian, London, 13. mars 2020.[/ref] Det ville rent konkret si: ingen karantene, stenging av skoler eller forbud mot større kulturarrangementer og fotballkamper.

Den britiske regjeringens eksperter visste ikke nøyaktig hvor stor smitte som måtte til for å skape flokkimmunitet (andelen av befolkingen som må smittes og bli immune slik at spredningen stanser), men mente at andelen i verste fall var 80 prosent av befolkningen. Fordelen med strategien var, ifølge regjeringen, at så snart flokkimmunitet var oppnådd kunne Storbritannia igjen delta for fullt i internasjonal handel uten frykt for senere smitte. Kostnaden var intet mindre enn en halv million døde. Under slike omstendigheter, sa Johnson 12. mars, «vil mange måtte miste noen kjære for tidlig». (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Britisk helse på hell

Neste sak

Vår følgesvenn Luis Sepúlveda er død

Mer Storbritannia

Skotsk uavhengighetstrang etter brexit

Etter brexit kan EU vise seg å ha vært limet som holdt den britiske unionen sammen. I Skottland har oppslutningen om uavhengighet aldri vært så stor som nå. Det gjør det lite sannsynlig at regjeringen i London vil tillate en ny folkeavstemning.

Utrensking i Labour

Angrepene mot venstrefløyen i Labour har blitt stadig mer intens etter at «forsoningskandidaten» Keir Starmer ble valgt til partileder.

Da City of London jobbet for brexit

Siden folkeavstemningen i 2016 har brexit ofte blitt framstilt som et resultat av uheldige sammenfall. Men utmeldingen passer som hånd i hanske for en del av den britiske finanssektoren.

Teflonmonarkiet

Alt synes å gå skeis for Storbritannia for tiden, med nasjonalistiske spenninger, parlamentarisk brexit-kaos og elendig håndtering av koronakrisen. Alt bortsett fra kongehuset, som fortsatt gir britene en følelse av samhørighet.

0 kr 0