Et folketomt London. Foto: Miguel Sousa / Unsplash.

Storbritannias risikable eksperiment

Flere regjeringer har vært fristet til å teste ut en risikabel helse­strategi mot Covid-19, hvor borgernes liv settes på spill for å bevare nasjonaløkonomien. Storbritannia prøvde å gjennomføre den, men ble tvunget til å snu.

Den 12. mars annonserte statsminister Boris Johnson at han ville sende Storbritannia ut på en farefull ferd. I motsetning til de drastiske skrittene med karantene og isolasjon i flere asiatiske land og i Italia, hadde Storbritannia bestemt seg for «å forsøke å dempe toppen og hale den ut, ikke kvele den fullstendig «Coronavirus: science chief defends UK plan from criticism», The Guardian, London, 13. mars 2020.[/ref] Det ville rent konkret si: ingen karantene, stenging av skoler eller forbud mot større kulturarrangementer og fotballkamper.

Den britiske regjeringens eksperter visste ikke nøyaktig hvor stor smitte som måtte til for å skape flokkimmunitet (andelen av befolkingen som må smittes og bli immune slik at spredningen stanser), men mente at andelen i verste fall var 80 prosent av befolkningen. Fordelen med strategien var, ifølge regjeringen, at så snart flokkimmunitet var oppnådd kunne Storbritannia igjen delta for fullt i internasjonal handel uten frykt for senere smitte. Kostnaden var intet mindre enn en halv million døde. Under slike omstendigheter, sa Johnson 12. mars, «vil mange måtte miste noen kjære for tidlig». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Britisk helse på hell

Neste sak

Vår følgesvenn Luis Sepúlveda er død

Andre saker om Storbritannia

Britisk helse på hell

I 2011 bremset økningen i forventet levealder brått opp i Storbritannia. Årsaken er utelukkende politisk.

Buckingham før Brussel

Et katastrofescenario ved brexit er en gjenoppblussing av konflikten i Nord-Irland, spesielt siden ultrakonservative og antikatolske

Britisk EU-joker

Mens Boris Johnsons konservative parti vil forlate EU og Jeremy Corbyns Labour er opptatt av å

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.