«Designet i Kina, laget i Vietnam»

Kinesiske Huaweis forsprang innen 5G-teknologi har fått USA til å vedta drastiske sanksjoner. Selskapets framvekst er en trussel mot USAs etterretningsherredømme, men sanksjonene kan ironisk nok føre til at Kina blir enda mer teknologisk avansert og uavhengig.

oktober 2020
Huawei-ansatte utenfor selskapets hovedkontor i Shenzhen 19. mai. FOTO: NOEL CELIS, AFP / NTB.

I 1994, mens Huawei fremdeles bare var et lite kinesisk selskap som solgte telesentraler, møtte grunnlegger Ren Zhengfei Kinas daværende president Jiang Zemin. I møtet spilte den tidligere ingeniøren i Folkets frigjøringshær og elektronikkselgeren på Jiangs patriotisme og advarte om at «telesentralteknologi er et spørsmål om nasjonal sikkerhet, og at et land som ikke hadde sitt eget utstyr på dette området er som et land uten hær». Et kvart århundre senere har andre land, med USA i spissen, innsett klokskapen i Rens bemerkning. Ironisk nok er det femte generasjons mobilnett (5G) og Huaweis mobilteknologi som de ser som en trussel mot deres nasjonale sikkerhet.

Huawei er eid av de ansatte og har en høyst uvanlig roterende ledelsesstruktur. Selskapet misliker offentlige markeder – Ren mener de er for «grådige» – og har en eksentrisk bedriftsetos, som spesielt i starten var basert på maoistiske verdier og så innovasjon som et middel til å gjøre Kina mindre avhengig av «imperialistiske» utenlandske selskaper. Huawei-konsernet er nå involvert i mobilnett i 170 land og har over 194 000 ansatte. Siden 2009 har det vært en av hovedaktørene for utvikling av teknologi til 5G-nett og for utforming av standarden innenfor ulike internasjonale standardiseringsorganer. I sommer gikk Huawei forbi Samsung som verdens mestselgende mobiltelefonprodusent. Selskapets dyreste telefoner har også en av markedets mest avanserte prosessorer, Kirin-prosessoren fra datterselskapet HiSilicon. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal