Huawei-ansatte utenfor selskapets hovedkontor i Shenzhen 19. mai. FOTO: NOEL CELIS, AFP / NTB.
/

«Designet i Kina, laget i Vietnam»

Kinesiske Huaweis forsprang innen 5G-teknologi har fått USA til å vedta drastiske sanksjoner. Selskapets framvekst er en trussel mot USAs etterretningsherredømme, men sanksjonene kan ironisk nok føre til at Kina blir enda mer teknologisk avansert og uavhengig.

I 1994, mens Huawei fremdeles bare var et lite kinesisk selskap som solgte telesentraler, møtte grunnlegger Ren Zhengfei Kinas daværende president Jiang Zemin. I møtet spilte den tidligere ingeniøren i Folkets frigjøringshær og elektronikkselgeren på Jiangs patriotisme og advarte om at «telesentralteknologi er et spørsmål om nasjonal sikkerhet, og at et land som ikke hadde sitt eget utstyr på dette området er som et land uten hær». Et kvart århundre senere har andre land, med USA i spissen, innsett klokskapen i Rens bemerkning. Ironisk nok er det femte generasjons mobilnett (5G) og Huaweis mobilteknologi som de ser som en trussel mot deres nasjonale sikkerhet.

Huawei er eid av de ansatte og har en høyst uvanlig roterende ledelsesstruktur. Selskapet misliker offentlige markeder – Ren mener de er for «grådige» – og har en eksentrisk bedriftsetos, som spesielt i starten var basert på maoistiske verdier og så innovasjon som et middel til å gjøre Kina mindre avhengig av «imperialistiske» utenlandske selskaper. Huawei-konsernet er nå involvert i mobilnett i 170 land og har over 194 000 ansatte. Siden 2009 har det vært en av hovedaktørene for utvikling av teknologi til 5G-nett og for utforming av standarden innenfor ulike internasjonale standardiseringsorganer. I sommer gikk Huawei forbi Samsung som verdens mestselgende mobiltelefonprodusent. Selskapets dyreste telefoner har også en av markedets mest avanserte prosessorer, Kirin-prosessoren fra datterselskapet HiSilicon. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Stridens senvirkninger

Neste sak

Frykt og avsky i USA

Mer Kina

Strategisk helse

I 2014 lanserte Jack Ma AliHealth for å dekke kinesernes ønske om bedre helsetjenester. Mye tyder på at selskapet har en lys framtid foran seg.

Alibaba, et kinesisk epos

Med innsamling av persondata fra kundene og et godt forhold til det kinesiske regimet, har Alibaba blitt en verdensledende aktør innen netthandel, digitale betalingsløsninger og helsetjenester. Nå har de kinesiske lederne satt foten ned for konsernet, som er blitt en systemisk risiko.

Kina kopierer Harvard

President Xi Jinping liker å rakke ned på vestlige verdier. Likevel har kinesiske myndigheter kopiert Harvards utdanningsprogram for offentlige ledere. Over hundre tusen kinesere har tatt mastergraden som ble innført på begynnelsen av 2000-tallet.

Kinas posisjonering i FN

Siden 2007 har Kina fått en rekke sentrale lederstillinger i FN-systemet, men påstandene om at landet har invadert FN er betydelig overdrevet. Kina har snarere vært målbevisst.

Kinas lovløse armada

Kina er verst i verden på ulovlig, urapportert og uregulert fiske. I denne månedens podkast fra Le Monde diplomatique snakker George Miller med den prisbelønte journalisten Ian Urbina om hans møte med aggressive kinesiske fiskere i Japanhavet og det kinesiske fiskets konsekvenser for planetens synkende fiskebestander.

0 kr 0