Fra våpenmessen International Defence Exhibition i Abu Dhabi 22. februar. FOTO: KHUSHNUM BHANDARI, REUTERS / NTB.

Lille Sparta på krigsstien

De forente arabiske emirater har i over et tiår forsøkt å hevde seg militært, og å bli en sentral aktør på verdens våpenmarked. Med nederlag i Jemen og en ny administrasjon i USA, må de sju forente kongedømmene nå revurdere sine ambisjoner.

Jetfly suser på den blå himmelen over De forente arabiske emirater i februar 2019. Arveprinsen i Abu Dhabi sitter komfortabelt omgitt av utenlandske ledere. Mohammed bin Zayed al-Nahyan, kalt MBZ, den lille føderale statens sterke mann og en innflytelsesrik skikkelse i den arabiske verdenen, overværer åpningen av International Defence Exhibition (IDEX). Våpenmessen, som tiltrekker seg alle de store aktørene i bransjen, åpnes med en krigsoppvisning med pansrede transportvogner fra emiratiske Nimr, amerikanske tanks og franske stridsvogner. En Hollywood-produksjon som står i stil med de militære og geo-politiske ambisjonene til «lille Sparta», som James Mattis, daværende leder for USAs sentralkommando for Midtøsten, Sentral- og Sør-Asia, kalte landet i 2011.

For De forente arabiske emirater er verdens femte største våpenimportør og nøyer seg ikke bare med å leke krig. Emiratene leder, framprovoserer og holder liv i kriger som ledd i en «regional strategi for innflytelse og makt», ifølge forskeren Emma Soubrier fra Arab Gulf States Institute i Washington. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Fransk fiskekrok

Neste sak

Tyske svingdører

0 kr 0