/

To verdener for bøndene i Bretagne

Presset av høye produksjonskrav stiger selvmordstallene blant franske bønder. Samtidig har noen bønder suksess med småskala økologisk produksjon, kortreist mat og direktesalg.

Midt i ferietiden i august i fjor henvendte et stort skilt seg til bilistene i en stillestående kø på den eneste veien til badebyen Quiberon sør i Bretagne: «Rogers gårdsysteri. Åpent hver dag fra 17.00 til 19.30. Melking kl. 18.00». Feriegjestene som tar en avstikker, kommer til et lite murhus, en tørkesnor med sengetøy, en frodig grønnsakhage omgitt av ugress og en vindturbin som snurrer i den lette brisen og minner om at havet bare er en kilometer unna. Litt bortenfor huset springer ungkalver rundt i en innhegning ved en gammel låve full av høyballer. Et treskur med verktøy fra en svunnen tid setter prikken over i-en for inntrykket av tidløs lykke.

Den spreke femtiåringen Roger Abalain tar imot meg med et stort smil. Han kommer fra låven hvor han har åtte kyr av den gamle beskyttede rasen Breton pie noir. Hver ku har fått et bretonsk navn. En ferierende familie fra Rennes er kommet for å se på melkingen. De kjenner Abalain fra før, og deler hans begeistring for trekkhester – «det eneste som virkelig duger, i motsetning til traktorene som de late bøndene bruker», sier de. For noen år siden bestemte det besøkende paret fra Rennes seg for å si opp sine lederjobber og bosette seg på landsbygda i et trehus de bygde selv, for å finne tilbake til det «ekte og opprinnelige livet» med grønnsaksdyrking og urtemedisin. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Mafiaens sosiale forankring

Mer Frankrike

Frankrike outsourcer krigen i Sahel

Med en årlig kostnad på nær ti milliarder kroner forsøker Frankrike nå å få sine europeiske partnere til å engasjere seg i den franske militæroperasjonen i Sahel. Flere land har gått med på å sende styrker, men ikke uten å kreve noe i gjengjeld.

Landsbygdas revansj

Et hus med hage, langt unna storbyens kjas og mas. I Frankrike lar stadig flere byboere seg friste av tanken om et liv på landet i kjølvannet av koronapandemien. Det har fått mediene til å spå et løft for landsbygda. Men virkeligheten på bakken tilsier noe annet.

Pandemisk byutvikling

Mange hevder at storbyene nå vil oppleve fraflytting, men den demografiske nedgangen begynte faktisk før korona­pandemien.

Fransk markedsfeminisme

Emmanuel Macrons regjering har kuttet båndene til Frankrikes tradisjonelle kvinnebevegelse, for å favorisere gründerfeminisme og kvinnelige ledertalenter.

0 kr 0